Les crítiques de la nova federació de Vallcarca crispen l’audiència però Badia no afluixa

Política

L’audiència pública primera de l’any es va caracteritzar dimarts per una crispació inusual, amb tres hores de sessió majoritàriament utilitzades per la nova Federació d’Associacions Veïnals Vallcarca-El Coll-Penitents, que agrupa sis associacions de veïns i el grup d’estudis del Coll-Vallcarca, a retreure al Districte la gestió de dos projectes: els jardins de Penitents i el canvi de lloc dels jardins Comas i Llaberia pel parc Anna Piferrer.
Encapçalats pel president de ProVallcarca, Francesc Ruestes, però desplegats en una desena d’intervencions, els dirigents de les entitats organitzades van demanar al regidor de Gràcia, Eloi Badia, que paralitzés els dos projectes i optés per “rehabilitar habitatge en lloc de destruir espais verds” i en un to més polític li van atribuir “vicis de Porcioles”.

Badia, al seu torn, va assegurar que els veïns seguirien informats dels procediments engegats però que la licitació del bloc d’habitatge públic a la carretera de Sant Cugat en un espai verd qualificat d’equipament “està en marxa” i que, amb la construcció pròxima de l’institut Vallcarca als jardins Comas i Llaberia, responen a la priorització de l’Ajuntament per augmentar zones verdes (encara que aquestes no coincideixin amb el lloc on viuen aquests veïns) i per fer “el parc públic d’habitatge que no tenim”.

Els moviments de la plataforma, constituïda per l’AV Gràcia Nord-Vallcarca, l’AV ProVallcarca, l’AV Passeig Turull, l’AV Coll-Vallcarca, Grup d’Estudis Coll-Vallcarca i les noves AV Vallcarca-Penitents i AV Vallcarca-Baró de la Barre, són paral·lels a la de l’altra federació que han coordinat els moviments socials de Vallcarca, la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACCC), amb l’Observatori de Vallcarca, el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, l’Associació de Veïns Som Barri, l’Associació ECOS-Antic Forn i l’Associació de Festes Alternatives.

Aquests moviments de blocs, amb múltiples ramificacions en petites batalles, des de la voluntat de retocar la posició dels blocs públics previstos sota el pont de Vallcarca o la col·locació de la font dels Arabescos (defensades per la federació d’associacions de veïns) fins a la defensa del Bar Luis o la gestió dels nous centres cívics (cavalls de batalla de la federació dels moviments socials) fan presagiar un escenari complex davant la reactivació del debat sobre la Rambla Verda o Eix Verd en una taula tècnica que es convocarà la setmana que ve.

ERC, reunió amb les dues federacions. Els regidors Maria Bohigas i Max Zañartu es van reunir divendres per separat amb els dos grups de dirigents de Vallcarca. La federació d’associacions va posar èmfasi a fer la Rambla Verda i la federació de moviments socials va proposar un canvi de mobilitat.