Valquíries, dones guerreres i solidàries

Cultura

Tenia molt clar que volia fer una projecte solidari i que havia d’estar vinculat a les dones. I el títol va ser una de les primeres decisions. “Les valquíries eren dones lluitadores, guerreres de la mitologia nòrdica, i m’interessava molt transmetre aquesta idea de força”, explica la Marta Sánchez, ballarina de dansa oriental (i també professora de pilates), a l’escola Body BCN Danzarabic, a tocar de la plaça Joanic. Quan va agafar la direcció del centre ara fa un any, va començar a donar-li voltes a la idea de portar endavant un espectacle de caire benèfic; la causa, finalment, el càncer de mama. “Unes idees em van portar a d’altres però crec que tot ha acabat lligant”, afegeix Sánchez. Així, el proper 22 de març la sala Calasanç acollirà Valkyrias, i tots els beneficis aniran a parar a la Federació Espanyola contra el cáncer de mama per a investigació. Les entrades ja s’han posat a la venda.

L’espectacle conté tres parts, cadascuna protagonitzada per una ballarina amb un estil particular. “Cadascuna de les ballarines aporta un matís diferent, una prové més de la dansa contemporània i una altra més del flamenc”, explica la ballarina gracienca. El fil conductor de la història el portarà una quarta participant, en un paper més d’actriu i que serveixi per unificar l’espectacle. “Les ballarines que hi participen són professionals així que he eliminat els assajos generals per no carregar-les amb més hores”, afegeix la responsable del projecte.

L’estructura en tres parts també té una explicació: la primera valquíria va ser Freya, deessa adorada per diferents motius que Marta Sánchez ha agrupat en tres bloc: deessa de l’amor, la bellesa i la fertilitat; de la màgia i la protecció de les dones; i, el més popular, de la guerra i la mort.

L’espectacle ideat per la Marta, a més de l’objectiu clarament solidari que hi ha al darrera, també pretén trencar els tòpics i prejudicis que encara pesen sobre la dansa oriental. “Moltes persones tenen una idea estereotipada de la dansa oriental, però té molta qualitat i complexitat i és molt diversa”, afegeix la ballarina. Per això, l’obra pretén anar més enllà dels cercles propers -tant professionals com amateurs entorn aquest estil de dansa- i obrir-se a un públic més ampli.

A més de l’activitat pròpia del centre, amb classes de contemporani o ballet entre d’altres disciplines, el centre no desaprofita les oportunitats per participar en activitats que proposen, per exemple, la Fundació Festa Major. Així, des de fa dos anys, l’escola se suma a la cavalcada de les Carteres Reials animant-la amb els balls. “Ens sentim connectats a Gràcia i sempre que podem col·laborem amb altres entitats”, afegeix Sánchez. L’espectacle benèfic del 22 de març és, també, una línia de l’escola que tindrà continuïtat.