El Districte dilueix els enderrocs a l’Eix Verd de Vallcarca i se centrarà en el verd i la mobilitat

Societat

El Districte té coll avall que la segona part del pla Vallcarca, el debat sobre el futur de la Rambla Verda o Eix Verd (pujant a mà esquerra de l’avinguda Vallcarca), no comportarà més enderrocs i se salvaran els espais entre mitgeres generats en els últims anys però també la considerada casa més antiga de Gràcia, a Bolívar 14, o espais emblemàtics dels moviments socials com la Reina d’Àfrica o la bodega La Riera. Aquesta és la principal conclusió a la qual han arribat polítics i tècnics després d’escoltar els veïns el passat dijous en la tercera reunió de la taula tècnica, que no es reunia des del passat març. L’equip de govern de BComú i PSC engegarà ara una ronda de trobades amb els grups municipals per explorar una proposta de treball per planificar l’avinguda, centrant-se en el verd i la mobilitat.

No era la millor setmana per reprendre el debat sobre la Rambla Verda o Eix Verd, però veïns d’entitats i moviments socials, ara englobats al voltant de la Federació d’Associacions Veïnals Vallcarca-El Coll-Penitents i la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (FEACC), van tornar-se a reunir a l’escola Farigola per abordar les quatre opcions de reforma de l’avinguda Vallcarca ja presentades al març (vegeu número 748). Cap canvi en la presentació dels tècnics municipals: mantenir edificacions actuals (opció 1), prioritat habitatge i enderroc tallers (opció 2), amb dipòsit pluvial (opció 3) i planejament actual (opció 4). “Avui volem escoltar els veïns”, va dir el regidor de Gràcia, Eloi Badia.

La Rambla o Eix Verd, el projecte que es remunta al 2002 i que només el 2007 ha deixat entreveure una imatge virtual del passeig inclinat que es formaria entre l’avinguda i casa Comas d’Argemir, es va començar a redefinir el desembre de 2018 amb una primera idea del Districte d’enderroc parcial fins al carrer Agramunt per encabir el dipòsit pluvial previst en el pla de clavegueram i infraestructures pluvials, i la subestació elèctrica que depèn d’Endesa a l’espai infantil actual de les monges. El març l’Assemblea de Vallcarca va presentar una esmena a la totalitat: Eix Verd sense dipòsit ni subestació ni parc de neteja. Dijous l’Assemblea va tornar a portar una nova proposta “per aplicar mesures ja en aquest mandat”, segons apuntava a l’inici de la reunió, David Castellet, un dels portaveus de la FEACC.

Dipòsit no imprescindible. Badia va advertir que l’opció de no fer res “no és viable” perquè falta obtenir 2.554 metres quadrats de verd a la zona i el pla de clavegueram insta a fer el dipòsit, si bé els tècnics municipals van matisar amb certa sorpresa institucional que el dipòsit “no és imprescindible”. Amb aquest escenari, la proposta 2.0 de l’Assemblea es va centrar en la reducció de carrils a l’avinguda (dels dos i dos actuals a un i un amb carril bici de baixada) i en actuacions d’urbanisme tàctic (més verd i color, proves pilot d’espais d’estada sobre un dels actuals carril de baixada i espais de reunió entre mitgeres o al solar de la Casita). La Federació d’Associacions Veïnals Vallcarca-El Coll-Penitents, sense alternativa, es va oposar al pla pel fet de ser “un eix de sortida de Barcelona” i va mantenir la idea de Rambla Verda inicial. El Districte va prendre nota especialment de la possibilitat de recuperar els 2.554 metres quadrats de verd aprofitant el carril de baixada de l’avinguda que l’Assemblea planteja eliminar.

La federació d’associacions diu que l’institut Vallcarca ha d’anar al de la Vall d’Hebron. Malgrat la tramitació avançada de l’institut Vallcarca, el president de la nova federació, Francesc Ruestes, ha dit aquest dimecres que l’institut Vall d’Hebron seria un espai alternatiu al previst dels jardins Comas i Llaberia. La coordinadora d’AMPA, en un manifest, recorda que aquest i altres instituts estan “a quilòmetres” de distància.