L’obertura d’un espai per a dones sense llar, la mitgera de Dones del 36, rutes i nous murals centren el 8-M a Gràcia

Societat

Una cinquantena d’actes relacionats amb el 8-M i organitzats per entitats, moviments socials, equipaments públics i institucions es desple­guen des d’aquest divendres i fins al 22 de maig als cinc barris de Gràcia, però entre tota aquesta agenda destaca principalment la creació al Centre Obert Heura de República Argentina, just darrere dels Josepets, d’un punt d’atenció específic a dones sense llar. “Tot i que el perfil majoritari de les persones ateses per Heura és el d’un home, el centre ha constatat l’increment de la demanda de serveis exclusius per a dones en situació de sense llar, col·lectiu que ha augmentat un 60% el seu número en 10 anys a la nostra ciutat”, apunta l’entitat, que subratlla la “doble vulnerabilitat” de les dones: l’exclusió residencial i patir situacions de violència als mateixos espais que els seus agressors. El servei, anomenat Divendres Lila, obrirà cada divendres de 16.30 a 19.30 hores a partir ja d’aquest divendres 6.

L’acte central del 8-M, després de sis mesos llargs d’obres i arranjaments, és la inauguració de la mitgera de la plaça Dones del 36 amb la imatge icònica de la miliciana llibertària Marina Ginestà, que es deixa entreveure amb unes lames retallades de manera irregular i el verd posterior. Dissabte hi haurà festa a la plaça amb l’estrena de l’espai i la lectura del manifest de la diada.

Però aquest no serà l’únic acte de reafirmació feminista: hi ha les rutes de la Gràcia de les obreres, burgeses i artistes (19 març, 9.45h, Sedeta) o la d’urbanisme i gènere que impulsa Voltes pel Coll i Vallcarca (21 març, 12h, CC El Coll), i també els murals que es pintaran a l’Espai Jove o a la plaça Laguna Lanao els dies 10 i 15 de març.

AGENDA D'ACTES

  • Dissabte 7 de març: Acte Central. Inauguració mitgera i manifest. Dones del 36. 11 h
  • Diumenge 8 de març: Vaga general. Marxa no mixta. Jardinets. 9 h
  • Dimarts 10 de març: Mural. Tothom hauria de ser feminista. Espai Jove. 17.30 h
  • Dissabte 14 de març: Autodefensa. La Grassonada Feminista. Sedeta. 17 h
  • Diumenge 15 de març: Collçotada, mural i dancehall. Plaça Laguna Lanao. 12 h
  • Dimarts 17 de març: The Bass of Woman. L’escena sound system. Sedeta. 19 h
  • Dijous 19 de març: Ruta La Gràcia de les obreres, burgeses, artistes. Sedeta. 9.45h
  • Dissabte 21 de març: Ruta Urbanisme i gènere pel Coll i Vallcarca. CC El Coll. 12 h
  • Diumenge 22 de març: Teatre. Lola, memorias de una mujer republicana. Sedeta. 18 h