L’Hospital de l’Esperança activa pel coronavirus la planta prevista per a crisis sanitàries

L’Hospital de l’Esperança, històricament un equipament infrautilitzat que va patir també les retallades i que fa prop de tres anys es va començar a recuperar amb la reobertura de serveis que es tancaven a l’estiu, ha posat en marxa aquest dilluns un dels projectes que es van plantejar el 2017 i que es van veure imprescindibles sobretot després dels atemptats del 17 d’agost d’aquell any: l’activació d’una de les plantes del centre hospitalari per a situacions extremes de crisi sanitària. L’esclat de la pandèmia del coronavirus a nivell mundial ha comportat per primera vegada que els 20 llits disponibles anomenats de ciutat i ubicats a la sisena planta s’hagin preparat per atendre pacients que en els últims dies han donat positiu en l’anàlisi dels símptomes de la nova malaltia.
La informació, confirmada i detallada pel secretari general de CC.OO. al Parc de Salut Mar, José Sancho Lara, constata que amb data de dijous hi havia ingressats a la planta específica vuit pacients de pronòstic lleu, d’entre 22 i 93 anys, cinc dels quals diagnosticats i provinents de l’Hospital Clínic i tres més del Parc de Salut Mar. “Aquests pacients estan aïllats dins de cada habitació i estan atesos per professionals formats en aïllaments de risc”, ha apuntat.
Mentrestant, l’impacte del coronavirus en la xarxa local continua tenint com a lloc destacat l’escola bressol Gràcia del carrer Maignon, tancada fins al 19 de març, pel positiu d’una mestra del grup de P-2, fet que ha obligat a confinar els nens i nenes d’aquesta classe (ni els seus pares ni la resta de comunitat educativa dels altres nivells).
L’Hospital de l’Esperança, el centre hospitalari públic de Gràcia tan qüestionat i retallat la dècada passada, s’ha estrenat aquesta setmana donant resposta a la crisi sanitària mundial del coronavirus amb una planta exclusiva i aïllada de la resta del centre hospitalari. Aquest és un dels escenaris que ara fa tres anys, curiosament poc abans dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona, es va plantejar l’Ajuntament i així ho va comunicar als sindicats i treballadors (vegeu L’Independent 676), i des d’aquest dilluns la sisena planta -habitualment buida i amb 20 llits preparats- ha quedat activada per atendre exclusivament persones amb diagnòstic positiu per coronavirus o necessitat de confinament. Es dóna la circumstància, però, que en aquest cas els 20 llits, anomenats de ciutat perquè obeeixen a requeriments municipals extrems, es redueixen a 13 operatius pel fet que la nova malatia s’ha de tractar de manera aïllada i individual.
Ara mateix, segons ha detallat el secretari general de CC.OO. a Parc de Salut Mar, José Sancho Lara, hi ha ingressats en aquesta sisena planta de l’Esperança vuit pacients amb un pronòstic de caràcter lleu, cinc dels quals provenen de l’Hospital Clínic i tres més del Parc Salut de Mar. El perfil d’aquests pacients és el de persones en una franja d’edat que va dels 22 als 93 anys, set són positius confirmats i un té necessitat de confinament. “El confinament en hospital s’aplica a gent que viu amb població de risc o que no té casa a Catalunya”, ha explicat. Per franges d’edat, hi ha sis casos entre 22 i 36 anys, un cas de 55 anys i un altre de 93.
El nou dia a dia d’aquesta sisena planta de l’Hospital de l’Esperança té com a protagonistes aquests vuit pacients aïllats dins de cada habitació i quatre grups de professionals (que inclouen un metge/essa, un infermer/a i dos auxiliars) formats en aïllaments de risc i que es distribueixen en torns de matí, tarda i dos de nit. Cada dia una persona responsable de salut laboral va actualitzant els protocols i ho comunica als equips de l’Esperança. “No hi ha cap altre centre d’aquestes característiques a Barcelona”, ha advertit Sancho Lara.
Nens i nenes confinats. L’impacte del coronavirus a nivell local, d’altra banda, se centra encara en el tancament de l’escola bressol Gràcia del carrer Maignon, que dilluns ja no va obrir portes per la detecció d’un positiu en el cas d’una mestra de P-2, els més grans del centre. Una mare que ha preferit mantenir-se en l’anonimat ha explicat que els nens i nenes de P-2 han quedat confinats a casa seva sense que això afecti els seus pares, que poden sortir i entrar lliurement. El positiu no ha afectat les aules de P-0 i P-1, però en tot cas es manté el tancament del centre de moment fins al 19 de març.
A mesura que avencen les hores també les entitats han començat a prendre mesures: els Lluïsos de Gràcia han reduït l’activitat de manera preventiva i han decidit tancar a partir del dilluns 16, els Castellers de la Vila de Gràcia han decidit suspendre els assajos i actuacions per l’absència de nens i nenes, l’Europa ha anul·lat els partits i entrenaments al Nou Sardenya i el CN Catalunya ha suspès els entrenaments. L’Escola Gravi ha decidit ajornar la cursa GraviCros pel parc de la Creueta del Coll que s’havia de celebrar el 22 de març i entre divendres i dissabet tancaran escoles i equipaments municipals.