Veïns de Travessera de Dalt i Districte negocien flexibilitzar el pla d’usos per afavorir el comerç

Societat

El pla d’usos d’establiments de pública concurrència, que regula la implantació de determinades activitats com establiments de plats preparats, botigues de conveniència, espais de degustació o bars musicals i que es va reformar per última vegada el 2016, ha tingut des d’aleshores una pedra a la sabata a la Travessera de Dalt, on veïns i associacions de comerciants han protestat reiteradament contra el tracte restrictiu similar al del nucli històric, fet que al seu parer afecta la dinamització comercial d’una via reformada recentment.

Amb el no rotund a qualsevol canvi del Districte en el passat mandat, que també comptava amb el suport de veïns organitzats com la plataforma Gràcia On Vas?, les protestes es van fer constants. Però l’ampliació del govern i l’entrada del PSC, que a Gràcia porta la cartera de Comerç i que en el passat mandat defensava una visió diferent a BComú, la polèmica s’ha començat a estovar. Tant que el portaveu del grup municipal socialista, Alberto Lacasta, va admetre dimarts al ple que s’està treballant “quina és la millor fórmula per modificar el pla d’usos a la Travessera de Dalt”. Sota pressió de JxCat i C’s, hi ha també el compromís d’abordar els canvis en un termini de sis mesos, i així va quedar clar amb els veïns i comerciants en una reunió el passat 3 d’octubre i a la qual hi van assistir representants dels dos partits de l’equip de govern.

La presidenta de l’Associació de Comerciants de Travessera de Dalt, Virginia Espada, ha constatat el canvi en la negociació: “el que en el passat mandat era un no, ara és bona voluntat, però estem pendents del termini de sis mesos”. Espada, que se sap de memòria els greuges de pèrdua del comerç de proximitat, de problemes de mobilitat i de baixada de vendes, apunta que en les últimes setmanes han tancat més botigues a l’eix.
Per la seva banda, un dels portaveus de Gràcia On Vas?, Toni Ramon, s’ha mostrat escèptic en la reobertura del debat: “Nosaltres no ho canviaríem”.