El CAT ajorna concerts del Tradicionàrius fins al novembre i ja es reorganitza sense Jordi Fàbregas

Cultura

Nova etapa al Centre Artesà Tradicionàrius. Després de 33 anys al capdavant del festival de música folk i 27 com a director i responsable de la programació artística i projectes de l’Artesà, Jordi Fàbregas es retira de les obligacions organitzatives de la casa i deixa la direcció a l’equip actual de l’associació TRAM (responsable de la gestió de l’equipament) composat per Esteve León, Isidre Pelàez i Quim Soler com a nucli dur i Carol Durán, la qual agafa el relleu pel que fa a la programació. “L’estructura actual del CAT s’ha de mantenir en el futur però tenim un equip molt potent i funciona molt bé”, confessa Fàbregas, a qui la paraula “jubilació” li resulta estranya, perquè seguirà en actiu tot i que més centrat en els projectes musicals que ara té en marxa amb el Pont d’Arcalís.

Jordi Fàbregas assegura que no es retira “amb recança” perquè seguirà un equip que “funciona i que té noves idees i perspectives”. També afegeix que durant molts anys bona part dels músics han prioritzat –“amb tot el dret del món”- la part artística, deixant de banda la gestió o la part més organitzativa del sector. “Però ara hi ha tota una gent amb ganes de reflexionar i debatre sobre la música d’arrel”, explica Fàbregas, referint-se al Congrés Nacional de Música d’Arrel, organitzat per La Xeixa, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, amb l’acompanyament del CAT, que s’havia de celebrar els dies 17, 18 i 19 d’abril però que, a causa de la crisi del coronavirus, queda ajornat pendent de programació.

A l’igual que la resta d’equipaments culturals, el CAT ha suspès totes les activitats del Tradicionàrius així com les activitats i l’Escola Folk del Pirineu Tallers - Tallers d’Arsèguel, també ajorna els assajos, els tallers tant de nens com d’adults i les activitats de creació. Pel que fa al festival, el concert de El Diluvi programat per aquest divendres passa al 12 de juny, la presentació del disc Tren Seeger, el poder de la cançó també té nova data, el 7 de maig, i l’actuació de Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre s’ha reprogramat al 21 de novembre. Queda encara pendent de programació el  folk als mercats amb Namorala Pandereteiras, Marala, Quartet Brossa, Cor País meu i Manu Sabaté. El festival ha cancel·lat la Nit de danses gregues que havia de tenir lloc el 28 de març així com la cloenda amb la cercavila de les colles de cultura i el concert Flabiol i rumba.

De Sallent a Creu de Sant Jordi. La llista de premis que ha rebut Jordi Fàbregas (tant col·lectius com a títol individual) és molt llarga. El més recent ha estat la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat. “A més de gracienc sóc de Sallent i és un reconeixement que també vull compartir amb els meus. Em fa molta il·lusió estar en aquesta llista amb d’altres patums”, assegura Fàbregas, que espera poder celebrar-ho.

Ivò Jordà: “El CAT és la nostra segona casa”
La relació d’Ivò Jordà, component de Criatures, amb Jordi Fàbregas ve de molt enrere. “El CAT és la nostra segona casa”, confessa el músic. Per a ell, el director del Tradicionàrius “sempre ha tirat del carro i ha fet una gran feina pel país”.

Andrea Moliner: “Ha estat la cara visible del CAT”
Una de les persones més properes a Jordi Fàbregas és l’Andrea Moliner, responsable de comunicació del CAT. “Ha estat la cara visible del CAT, però tot seguirà igual i ell estarà sempre que el necessitem”.