L’Esperança suma ja onze ingressats pel virus i obre una nova planta per treure pressió a altres hospitals

Societat

L’Hospital de l’Esperança continua sent l’epicentre de la lluita contra el coronavirus a Gràcia, amb l’obertura des de la setmana passada d’una planta específica per tractar casos derivats d’altres centres i que habitualment està tancada -la planta sisena- i l’activació imminent d’una altra planta -la segona, també en els últims anys tancada- que servirà per alliberar pressió del Parc de Salut Mar per a malalts d’altres patologies. 

Aquesta última hora, en xifres, s’ha traduït en un augment dels vuit casos de la setmana passada fins als 11, tots a la planta sisena planta de l’Esperança, que es reparteixen entre vuit positius i tres de possibles que estan confinats. La majoria d’aquests casos són derivats del Parc de Salut Mar i alguns de l’Hospital Clínic, a diferència de la setmana passada, en què la proporció era inversa. “Hi ha hagut algun donat d’alta”, apunta el secretari general de CC.OO. a Parc de Salut Mar, José Sancho Lara.

La principal novetat, a banda de l’augment de casos a l’Esperança, és l’obertura imminent de noves plantes exclusives per al tractament del coronavirus a la ciutat (Hospital del Mar, Fòrum i Santa Coloma) i la segona planta del centre ubicat a Gràcia, però en aquest últim cas per tractar altres malalties i alliberar espai a altres centres. “L’Esperança servirà de drenatge perquè la perspectiva és negativa”, diu Sancho Lara. 

En aquest capítol de dades, els sindicats també remarquen que hi ha a l’Esperança tretze professionals que han quedat confinats a casa com a conseqüència d’haver tingut símptomes del virus després d’haver tingut contacte estret amb els positius de la planta sisena. Ara mateix hi ha deu infermers/eres, sis auxiliars i dos metges repartits en quatre torns per assistir els malalts de coronavirus a l’Esperança.

Crida per tenir material. L’e­le­ment més preocupant, segons Sancho Lara, no és l’augment de casos i l’espai, ja que encara queden dos llits lliures a la planta sisena de l’Esperança i els 40 que estaran disponibles a la segona planta per a altres malalties. La preocupació se centra ara en la manca de material. “No és per falta de diners sinó de subministrador, la Xina, que no està servint material”. argumenta el dirigent de CC.OO. En aquesta línia, els sindicats fan una crida perquè els veïns que hagin comprat material amb escreix a les farmàcies el lliurin a la Urbana o als Mossos o directament a l’Esperança. “Els professionals estan arriscant la seva salut sense el material adequat: necessitem guants i mascaretes; per anar al súper no cal una mascareta cada dia”, explica.

La Barraqueta, La Fusteria i set grups centralitzen les xarxes de suport mutu. Els locals dels moviments socials de la Vila i Vallcarca, a Tordera 28 i a la plaça del metro, s’han convertit en eixos de les xarxes de suport al districte. N’hi ha fins a vuit activades via whatsapp al voltant de les places (Joanic, Rovira, Nord, Diamant, Vila, Raspall-Lennon, Sèneca-Minerva i Vallcarca), a més dels canals de telegram generals (t.me/vallcarcavkk i t.me/suportgracia) i el compte de twitter @SuportGracia. Els locals fan atenció online des de casa per consultes, sobretot abusos laborals.