La Guàrdia Urbana nomena Joan Rodríguez nou intendent de Gràcia

Societat

Gràcia ja té nou intendent de la Guàrdia Urbana des d’aquest dilluns, quan ha començat a exercir les seves funcions Joan Rodríguez (Còrdova, 1961). Rodríguez, amb 33 anys de trajectòria al cos, arriba a Gràcia en substitució de l’intendent Joaquim Arandes i després del període d’interinatge que ha comandat l’inspector José Rivas. El nou intendent ha passat en els últims anys per les unitats de nit, Sarrià-Sant Gervasi, UPA, Ciutat Vella i Investigació.

Benvingut, intendent. Què ha fet que el nomenessin a Gràcia?

Som professionals i anem on ens envia el cos. Si s’ha considerat així, ho accepto de grat.

Vostè ha estat tres anys a Sarrià, cinc als antiavalots de la UPA, cinc a Ciutat Vella i vuit a Investigació. Quants anys preveu a Gràcia?

El nomenament està obert fins que calgui. Els càrrecs directius, a diferència de la resta d’agents, no ens guiem per temps tancats.

Li ha tocat estrenar-se aquesta setmana, presentant-se al Districte, en una situació d’excepció per la crisi sanitària. Què els ha dit als seus agents?

Que ara mateix estem vivint una situació anòmala. M’he estrenat com a intendent de Gràcia amb un decret d’alarma. Als meus agents els he donat ànims i els he ofert tota la meva col·laboració perquè puguin fer bé la seva feina. En aquests moments cal actuar policialment posant per davant la  tranquil·litat i el sentit comú.

Què li diria a qui no pren prou precaucions i surt al carrer i la policia els sanciona?

Que segurament tothom té una raó per sortir (i també alguna excusa), però que els agents són els que han de fer una valoració i una actuació igual per a tots.

Ara pot sonar estrany plantejar-se altres prioritats, però quina serà la seva a Gràcia?

Sobretot el contacte amb els veïns. Això és el més important. Les seves problemàtiques són les nostres. He estat en llocs complicats i, per experiència, sé que cal utilitzar totes les eines en tots els casos, des de la pacificació a les places fins a problemàtiques més greus com algun episodi d’estupefaents.

El moviment okupa a Gràcia, durant anys, va ser un maldecap per als UPA. 

Ja no és així. Ara no és aquest el principal problema. Hi ha hagut una adaptació.