“Sé que no hi ha vols per les notícies, no per l’ambaixada”

Societat

per Carina Bellver

L’administració de Donald Trump ha suspès la majoria de vols entre els Estats Units i Europa davant la crisi mundial del coronavirus. La periodista gracienca Ànnia Monreal, de vacances a la Costa Est, és una de les afectades d’aquest tancament de fronteres. L’aerolínia Norwegian li va anul·lar el vol de tornada però sembla que, finalment, podrà agafar l’avió diumenge 22 per tornar a casa. 

Com estàs vivint aquesta situació provocada pel COVID-19?

La veritat és que amb molta tranquil·litat. Vaig arribar el 8 de març a San Francisco i des de l’11 que estic a Los Àngeles (Califòrnia). Aquest viatge eren les meves vacances i, malgrat que em connecto a les notícies més sovint del que ho hagués fet sense coronavirus, abans d’arribar ja sabia quines són les precaucions que cal prendre i les segueixo.

Com i quan se’t va comunicar que no podries tornar a Barcelona la data prevista?

El mateix dia que Trump va anunciar que tancava l’espai aeri per a Europa, divendres 13 de març. Vaig rebre un sms i un mail de la companyia. Seguint les instruccions del correu, vaig poder canviar el vol i, de moment, tot fa pensar que podré tornar sense problema. El que és molt possible és que em trobi molts controls per entrar a Barcelona. 

Has hagut de fer-te càrrec de l’allotjament?

Per sort m’he pogut quedar a casa de l’amiga que he vingut a veure. No recordo si Norwegian oferia allotjament de franc durant l’estada afegida. 

Com s’està vivint la pandèmia del coronavirus als Estats Units?

Les notícies ajuden a crear alarma però a la zona de Los Àngeles la gent ho porta bé. Aquí els espais són molt més amplis que a Barcelona i la densitat de població és molt més baixa, de manera que difícilment hi ha aglomeracions. En general ha baixat molt el trànsit, pel carrer -fins i tot al centre turístic de la ciutat- pràcticament no hi veus ningú. La gent la trobes als súpers, però sense multituds. Com també veig que ha passat a Barcelona, ha desaparegut el paper de vàter, la pasta, l’arròs i alguns altres productes, però hi ha moltes altres coses.

Estàs confinada?

A mitges. Passem més temps a casa del què ens hi estaríem si no hi hagués el coronavirus, però cada dia sortim a fer un tomb una estona, ja sigui amb cotxe o a peu. Han tancat les escoles, els museus, els teatres, els cinemes, els estudis de cinema, les productores, els restaurants i s’han anul·lat els rodatges de pel.lícules i d’anuncis. N’hi ha molts restaurants, però, que ofereixen menjar a domicili o bé encarregant-lo i recollint-lo a l’establiment corresponent.

L’ambaixada espanyola s’ha posat en contacte amb tu? 

En cap moment, un cop s’ha conegut la decisió de tancar l’espai aeri. Només vaig rebre un sms a l’arribar als Estats Units amb la informació que envien cada cop que un espanyol surt del país. He sabut les condicions del tancament per les notícies, no per l’ambaixada. No m’hi he posat en contacte ni l’he necessitada. Només puc dir que divendres -dia de l’anunci de Trump- i durant el cap de setmana no hi vaig trobar al web informació relacionada amb què passava amb els espanyols que som fora. Des de dilluns, però, hi ha informació senzilla que ho explica.