El cos, la gola i la Lola

Cultura

Fa temps que ja s’ho pensava, que havia de fer aquest pas. Han estat tres dècades de dedicació intensa per intentar “normalitzar” la música d’arrel, per col·locar a un sector que mou cada vegada més persones i més creativitat al lloc que es mereix, una feina que li ha restat temps a la part familiar; ara vindrà l’època de compensar-ho. Ell fa broma i diu que mentre tingui el cos, la gola i la Lola (la seva companya) seguirà fent coses. Cantar segur, però més temps a casa, també. 

El Jordi va començar a tocar la guitarra i a cantar en solitari el 1964 de forma autodidacta. L’entorn familiar de Sallent va facilitar el seu creixement com a artista, amb un currículum discogràfic ben ric, també com a compositor i organitzador. Sempre amb diversos fronts oberts. L’actual és el Pont d’Arcalís, que està a punt de treure nou disc, una proposta que ja han fet arribar a la Fira Mediterrània, on tenen la intenció de presentar un espectacle nou. El cos i la gola. Aquest és un dilluns estrany. Sol al seu despatx, aprofita la tranquil·litat obligada per enllestir gestions i contestar preguntes.

En general està satisfet quan mira enrere i pensa en els guanys del sector de la música d’arrel, en la qualitat i professionalitat dels músics, la creativitat, la diversitat, les propostes innovadores. Però li queda una espina: arribar al públic general, la normalització, que tothom sàpiga que la música tradifolk es més que la que sona a festes populars i carrers. I posa com a exemple el duet Criatures, premi Enderrock al millor disc folk 2019, o l’espectacle de la banda RIU 360º. “No han tingut ressò, i això em dol”, confessa Fàbregas, que troba a faltar la normalitat en la difusió de la música d’arrel, la presència regular als mitjans de comunicació generals. S’ha de seguir insistint. Com també s’ha d’insistir perquè la cultura tingui uns pressupostos dignes, “per ser un país més normal”. “M’afegeixo a la demanda per dotar de més pressupost a la cultura, que si ja anem escassos imagina quan arriba la partida per a la música d’arrel”.