Editorials i llibreters intensifiquen l’activitat a xarxes per preparar la tornada

Cultura

El 12 de febrer la Bela i el Javi aixecaven la persiana de Bookolic al número 71 del carrer Providència, saltant així al món físic amb un projecte de llibreria de segona mà, editorial i espai cultural. Un mes més tard van haver d’abaixar la persiana, com la resta de companys del sector. “La nostra intenció no és tancar definitivament perquè hem invertit molt així que ens preparem per a la tornada”, explica la llibretera gracienca. Per això, aquests dies a més de seguir actius a través de les xarxes socials amb tot de propostes per fomentar l’hàbit de la lectura, els responsables de Bookolic dediquen esforços a dissenyar les activitats culturals que organitzaran quan torni la normalitat, com ara música en directe, clubs de lectura o tallers d’escriptura. “Hem d’aprofitar aquest moment dur per intensificar hàbits que potser teníem més abandonats, i que després quan tornem no ens oblidem de consumir cultura”, afegeix la Bela. 

Un altre projecte en pausa és el de la llibreria Ona, que tenia tot a punt per obrir un nou local al centre de Barcelona, de gairebé 1.000 metres, mantenint això sí l’espai del carrer Gran. Mentrestant, fan feina online i resisteixen com poden, segons explica la Montserrat Úbeda, ànima de la llibreria gracienca. 

L’oferta programada aquests dies a les xarxes per part de diferents llibreries del districte és diversa. Haiku, per exemple, proposa una edició especial del seu concurs: explicar el que es veu des de la finestra de casa en forma de haiku. Les propostes es poden enviar fins al 19 d’abril. O com Le Nuvole, que ha seguit amb el taller d’escriptura online, a més de sumar-se -juntament amb d’altres llibreries italianes- a la iniciativa el “paquet independent”: el lector escull entre tres formats diferents (30, 45 o 60 euros) i rep un paquet on trobarà 2, 3 o 4 grans llibres sorpresa amb una temàtica escollida amb la llibretera.

Per la seva part, l’editorial Bla­ckie Books va posar en marxa la convocatòria Relats confinats, una antologia de textos curts escrits a casa sobre fets i històries que tinguin lloc, “de manera íntegra”, fora d’elles. I  aquest mateix dimecres ja han compartit els deu primers. L’agenda setmanal de l’editorial gracienca inclou una classe d’exercici amb versos i poemes; aquest divendres toca Sylvia Plath. I dissabte 28 de març, taller d’escriptura amb El Hematocrítico dirigit als més petits.

Casa Anita, la llibreria del 4t1a. Oblit Baseiria, llibretera de Casa Anita, ofereix aquests dies la seva biblioteca de casa a les veïnes de l’edifici on viu. “A casa nostra hi ha un munt de llibres i us oferim la possibilitat de gaudir-ne en aquests dies tan estranys”. Només se l’hi ha de dir l’edat dels infants per preparar-ne el lot. També tenen llibres per a adults.