El Fem Mercat arriba a la 9a edició i es consolida a Vallcarca amb la mirada posada en l’emergència climàtica

Societat

per Fem Mercat

El Fem Mercat de Vallcarca es consolida la placeta del metro Vallcarca. Després de vuit edicions, el projecte s’ha consolidat com a iniciativa ben arrelada al barri que fomenta el consum conscient i l’apropiació de l’espai públic.

A més, en la seva essència també s’hi troba la voluntat de facilitar relacions veïnals segures i saludables. I en cada esdeveniment organitzat es materialitzen i es fan present aquestes pràctiques.

Han passat tres anys des de la primera edició del Fem Mercat Vallcarca i en aquest temps el projecte ha pres forma i ha guanyat pes en el teixit del barri. En el decurs de les vuit edicions celebrades, el Fem Mercat ha esdevingut un espai de referència pel que fa a temàtiques vinculades al consum conscient, el malbaratament alimentari, la reducció de residus, les alternatives de consum, entre d’altres.

D’altra banda, una de les motivacions que van fer néixer el projecte del Fem Mercat Vallcarca el 2017 va ser la manca d’opcions al barri a l’hora de fer una compra de proximitat i amb criteris sostenibles. Avui, després de tres anys i 8 edicions, i gràcies a l’èxit de la iniciativa també gaudim d’un mercat de pagès setmanal que ha aconseguit consolidar dinàmiques de consum alternatives basades en una relació propera entre productores i consumidores a Vallcarca.

Tot i que els dos projectes són independents no s’entendrien l’un sense l’altre, el Mercat de Pagès ha entomat el repte d’oferir cada setmana productes de proximitat, temporada, artesanals i ecològic per tal de mantenir l’hàbit de baixar a plaça els dissabtes al matí. A més, aposta per petites productores i cooperatives, criteris que també comparteix amb el Fem Mercat Vallcarca.

En el cas del Fem Mercat, l’enfocament comunitari a través de l’enxarxament amb col·lectius i veïnat del barri el converteix en un espai d’intercanvi, no només de sabors, sinó també de sabers. La transversalitat i la voluntat d’esdevenir quelcom més que un mercat ha fet que cada edició les activitats i tallers tinguessin més presència.

Així doncs, la complementarietat dels dos projectes enriqueix el teixit veïnal i el dota d’alternatives pràctiques i d’espais de reflexió i participació que generen noves propostes i dinàmiques de consum crític i just social i ambientalment.

Actualment, i després d’un debat intern, el grup impulsor del Fem Mercat vol mantenir el seu caràcter autogestionari i una periodicitat semestral, incorporant això sí, activitats paral.leles com cinefòrums a l’espai comunitari de la Fusteria, tallers o accions puntuals. En la propera edició es posarà el focus en l’emergència climàtica i la campanya #ElFumEnsMata, en­gegada fa un mes al barri per denunciar la contaminació que pateix el veïnat. Com a cada edició hi haurà espai infantil, botiga-gratis, ràdio en directe, un espai de xerrades divulgatives, barra de bar i dinar popular amenitzat amb un concert. A més, destaquen algunes activitats com els tallers d’intercanvi i reparació, rutes pel barri i la creació d’un mural participatiu.

Un dissabte més, quan es puguin celebrar de nou els mercats al carrer, la placeta del metro Vallcarca tornarà a oferir la possibilitat de fer mercat i fer barri.