“El menjar és un dels detonadors de records més poderosos”

Societat

per Carina Bellver

El confinament pel coronavirus ho ha parat tot. També l’activitat de l’Associació Gastronòmica Ignasi Domènech, que comparteix espai a la Bodega del Sol, un dels establiments d’aquesta emblemàtica plaça. Fa només un parell de mesos que la flamant entitat va començar a rodar amb l’objectiu d’experimentar, divulgar i promocionar el maridatge gastronòmic a través de tasts, xerrades i degustacions.

“Tenim un objectiu didàctic: explicar el valor de les cerveses artesanes, dels vins i dels licors a través del seu procediment de producció i del maridatge gastronòmic. A vegades, no es consumeixen certs productes no pel cost sinó per desconeixement”, assegura Gerardo Barrera, col·laborador i membre d’aquesta associació que, amb el seu nom, vol retre homenatge a Ignasi Domènech, un dels grans mestres cuiners i gastrònoms catalans de postguerra, autor d’una trentena de llibres. Entre ells, destaca La cocina de recursos. Deseo mi comida, en què relata els anys terribles de la Guerra Civil a través de receptes que rescaten la cultura gastronòmica de la precarietat. Ara bé, l’autor és més conegut per La Teca, tot un clàssic i best-seller de la cuina catalana casolana. “El menjar, més enllà de ser un art, és possiblement un dels detonadors de memòries i records més poderosos que existeixen”, afegeix el Gerardo.

L’entitat es va estrenar amb la nit basca, un tast-maridatge de cerveses i pintxos euskalduns. Ara la seva activitat està en stand-by per la quarantena però esperen poder reprendre el seu calendari d’activitats farcit de propostes, entre les quals, la possible presentació d’una cervesa artesana vinculada al festival Rec d’Igualada i activitats didàctiques a l’entorn dels vins biodinàmics. Per a aquells interessats, fer-se’n soci no té cap cost. L’únic requisit per formar-ne part és ser major d’edat.