Primeres víctimes mortals pel virus en el teixit social de Gràcia i situació crítica a l'Esperança

Societat

Gràcia ha començat a comptar víctimes mortals per coronavirus més enllà de les xifres oficials poc fiables a partir de l'impacte que algunes morts tenen en tant que relatives a persones representatives de les principals entitats locals. Si per causes alienes a la crisi la setmana passada es van conèixer les morts de dos dirigents històrics del Club Excursionista de Gràcia, Dolors Làzaro i Guillem Martín Brasó (vegeu L'Independent 794) i aquesta setmana s'ha lamentat al llarg i ample de la Vila la mort de l'alma mater de Gràcia Territori Sonor, Víctor Nubla (vegeu pàgines 2 i 3), les primeres víctimes directament relacionades amb el virus han estat el matrimoni format per Joan Ribera i Roser Fàbregas, membres destacats de la comissió de festes de Verdi del Mig. 

Ribera, conegut pel sobrenom de Tiet pels seus amics i companys de carrer, va morir diumenge i dimarts ho feia Fàbregas, després de passar uns dies ingressats greus que van obligar a ingressar altres membres del carrer o confinar altres amics com els dirigents del Taller d'Història Josep Maria Contel i Montse Canadés. "Haurem de ser forts per tot el que vindrà", ha explicat a Ràdio Gràcia el president de Verdi del Mig, Sergi Font, que té familiars directes ingressats pel virus. La comissió de festes cada tarda posa 30 minuts de música i treballa en un homenatge als festers traspassats quan s'acabi la crisi.

Una altra de les entitats sacsejades ha estat el Centre Moral, a través de la Coral Baluern, per la defunció per coronavirus d'un dels seus integrants, Salvi Pijoan, de 77 anys, i a través de l'entitat en general, per la mort del pare de dos socis, Víctor Zurriaga. A Lluïsos també han hagut de lamentar la mort pel virus del fundador de Sotacabina Teatre Joaquim Fàbregas, als 79 anys. "Seguirem aprenent a estimar el teatre com tu ens has ensenyat", ha apuntat el grup de teatre en un comunicat.

A nivell de dades, l'únic barem oficial són les àrees bàsiques de salut que al districte es divideix en quatre: Joanic amb 112 positius, Vila de Gràcia amb 80, Lesseps amb 75 i la Salut amb 85. Mentrestant a l'Hospital de l'Esperança ja estan plenes les tres plantes, amb 80 casos, i l'àrea més greu a la 5a planta, amb gent gran. "Estem desbordats", apunta el portaveu de CC.OO, José Manuel Sancho. A la residència DomusVi Regina, del carrer Mare de Déu del Coll, hi ha un positiu i 4 més derivats a hospitals.

Denúncia dels sindicats. El comitè d'empresa de PSMar, que inclou l'Esperança, presidit per CATAC-CGT i integrat per CC.OO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE, ha presentat aquest dijous una denúncia contra Parc de Salut Mar. "Falten mascaretes, hem de reutilitzar material fins a un mes i no volen ni pagar el plus de perillositat", diuen.