Sant Jordi 2020: 1a Trobada d’Il·lustradors virtual i més activitat per impulsar vendes

Cultura

Les llibreries ja han assumit que enguany la diada de Sant Jordi no serà la tradicional i ja fa dies que treballen en un programa alternatiu que tenen les xarxes socials com a principals aliades. L’Associació de Llibreters de Gràcia ha vist com l’expectativa que havien posat a la fira de la plaça de la Vila pel 23 d’abril i els seus plans d’impulsar una nova trobada al carrer (mireu l’Independent núm 790) han quedat anul·lats. Però tot i la impossibilitat de sortir als carrers, les llibreries gracienques no s’aturen i intensificaran un programa amb recomanacions, lectures i presentacions online. 

Una de les activitats estrella del Sant Jordi gracienc, la Tro­ba­da d’Il·lustradors que impulsa Casa Anita i que enguany celebrava tretzena edició a la plaça Salmeron, s’ha reconvertit en la primera trobada virtual. La llibreria infantil i juvenil ha creat una "paradeta virtual" amb dos apartats, el de signatures i una selecció de novetats, i la possibilitat de tenir els llibres dedicats dels artistes que tenen més a prop. L’edició especial d’enguany ha reunit els noms d’Elena Odriozola, Ramon París, Gustavo Roldán, Mercè Galí, Carme Solé Vendrell, Patricia Geis, Joan Negrescolor, Raquel Díaz Reguera, Victor Escandell, Mercè Canals, Anna Llenas i Òscar Sardà.

Com passa amb la iniciativa de Llibreries Obertes, on s'hi troba, per exemple, Ona Llibres, els títols que es comprin ara es podran recollir quan els establiments tornin a obrir. Aquesta és una opció que també ofereix Atzavara, la llibreria d’Escorial, a través de la pàgina web de venda online de llibreries independents Libelista.com. Aquesta fórmula (comprar el llibre ara per sumar ingressos que amb la persiana abaixada els llibreters no poden obtenir), i que ha subscrit una part del sector a través del manifest #Santjordietstu, també ha trobat oposició. La iniciativa defensa la compra i reserva dels llibres amb motiu de la diada del 23 d’abril però insta als lectors a no demanar rebre’ls a casa la propera setmana per no exposar el personal de missatgeria i transport. 

Però altres llibreries, com és el cas de Le Nuvole, no hi estan d’acord. “Si la gent vol llegir és ara, no quan s'acabi tot això i ja podrem sortir a prendre una cervesa i passejar pel carrer”, explica Cecila Ricciarelli, responsable de l’establiment italià. La llibretera gracienca defensa que siguin ara les botigues petites que enviïn els llibres a casa perquè si no "ho farà Amazon". "Enviem amb responsabilitat, a la llibreria no ha entrat ningú des del mes passat, el transportista usa guants, no ens toquem i la gent tirar l’embolcall, tot és més segur que amb qualsevol producte del supermercat”, assegura Ricciarelli.