Festa Major presentarà el cartell online però endarrereix qualsevol acte previ fins al juliol

Societat

Hi haurà Festa Major 2020 o això sembla. La Fundació Festa Major treballa amb la voluntat de presentar el cartell de l'edició 2020 de la festa d'agost a finals d'aquest abril de manera telemàtica i fer l'acte públic corresponent mai abans del mes de juliol. Aquesta és la concreció més clara d'un primer missatge que l'entitat va fer arribar a les comissions de carrers abans de Setmana Santa, un cop els festers han incrementat el neguit sobre la incertesa del calendari i la possibilitat real que enguany no es pugui fer Festa Major, almenys com s'ha fet en els últims 203 anys, és a dir, amb la circulació lliure i massiva de veïns i visitants.

Encara amb totes les reserves sobre la taula pel desconeixement de l'abast de les restriccions provocades pel coronavirus, la Fundació explica en el missatge que està treballant "de manera totalment coordinada amb el Districte i en contacte permanent" i que la previsió que incumbeix a activitats festives de carrer està marcada al mes de juliol. "Són previsions i cal ser caut", apunta el comunicat. El que sí que queda clar a hores d'ara, segons el contingut del mateix missatge, és que l'Aplec de la Sardana i el concurs literari queden anul·lats i que el cartell tindrà acte de carrer al juliol "quan recuperem la normalitat". La presidenta de la Fundació Festa Major, Carla Carbonell, ha contextualitzat aquest primer missatge en la voluntat de sortir al pas de les primeres especulacions que han sorgit entre les comissions de carrers i explicita que tots els preparatius que es puguin seguir especialment per aquesta edició 2020 s'hauran de definir "pas a pas".

Després dels maldecaps generats a Festa Major pels greus incidents de l'edició passada amb destrosses i incendis als guarnits, que han comportat retocs en el model de seguretat, i també pel record traumàtic de la semisuspensió de l'edició del Bicentenari ara fa tres anys pels atemptats de Barcelona, la crisi del coronavirus ha enxampat els festers ja en plena feina dels nous guarnits. A Verdi, per exemple, els dies de confinament s'han aprofitat no només per treballar detalls sinó també grans figures en algun dels patis disponibles. "Tenim feina feta, però no creiem que es pugui fer la festa en el seu format habitual", apunten des de la comissió del carrer, que ha perdut fa pocs dies dos festers a causa del coronavirus. A plaça de la Vila, l'espai que dinamitzen els Castellers de la Vila de Gràcia, ja fa setmanes que es treballa en peces "repetitives, no massa grans i que es puguin guardar bé", segons apunten fonts de la comissió; més dubtes hi ha sobre els actes de la festa que impliquen grans concentracions com per exemple la diada castellera.