La música d'arrel, a debat en un congrés al novembre al CAT

Cultura

Ideat pel col·lectiu de joves músics, professors i comunicadors anomenat La Xeixa i sota el paraigües del Centre Artesà Tra­dicionàrius, el Congrés Na­cional de Música d'Arrel, que havia de celebrar-se el passat 17 d'abril en el marc del ‘Tradi’, té noves dates: el cap de setmana del 13 al 15 de novembre. “Segurament la primera conclusió serà que necessitarem un altre congrés per seguir discutint”, afirma Manu Sabaté, membre del col·lectiu, “però més enllà dels resultats de la trobada, l’objectiu principal és remoure les coses i sacsejar el panorama actual del sector”. 

Així, amb aquesta voluntat de fer revifar la música d'arrel al territori català i compartir motivacions i neguits d'una "generació que ha arribat a la música d'arrel partint d'orígens i experiències diverses", els organitzadors proposen sis blocs temàtics des d'una òptica transversal: identitat, comunicació i difusió de projectes i esdeveniments, models d'organització professional, models pedagògics, creació artística, i llegat i relleu generacional.

A més de les ponències marc dins de cada bloc i els torns oberts per posar en comú les diferents opinions, els organitzadors proposen altres espais més enllà de l'acadèmic. "Buscàvem també crear un àmbit d'àgora, de plaça, per això hi ha concerts a la nit, un dinar popular o una cantada oberta", explica Andrea Moliner, membre de la Xeixa. "Cada cert temps, sempre hi ha algú que ha d'encendre la metxa", assenyala Moliner. Aquest caràcter generacional que tindrà el congrés també el remarca Manu Sabaté, així com l'impacte que està produint l’actual crisi sanitària.

Totes les sessions quedaran gravades, així com una memòria pública com a material posterior. El congrés pretén, doncs, posar de manifest les preocupacions del context actual de la música d'arrel de les noves generacions, vol ser un altaveu per visibilitzar la pluralitat d'opinions i analitzar l'evolució del funcionament "per afrontar el futur amb més coneixement de causa", tal i com asseguren els organitzadors, "teixir complicitats i sumar esforços per treballar en xarxa amb tot el sector de la música d'arrel".

Estradivirus, el butlletí del Tradi. Cada setmana, el CAT ha fet difusió de propostes i iniciatives vinculades a la música folk des del confinament, amb una menció especial a les Escoles de Música que segueixen treballant online, a través del butlletí digital Estradivirus, on també han anunciat que l'horitzó de l'equip de l'Artesà és reobrir l'oficina del CAT el proper dilluns 11 de maig.