Polèmica per l'ús de l'hospital del Guinardó

Societat

L'Ajuntament de Barcelona va obrir entre finals de març i la segona setmana d'abril els quatre hospitals de campanya anunciats a bombo i plateret amb 600 llits per ampliar la resposta a la crisi sanitària que només es preveia cobrir inicialment amb algunes plantes tancades de l'Hospital de l'Esperança i a la qual també s'hi van afegir alguns hotels i un altre hospital de campanya per a sensesostre a Fira. 

Vint dies després de l'ampliació de llits, dissabte passat el CEM Guinardó (vinculat a Sant Pau i gestionat pel Districte de Gràcia) es va quedar sense pacients; a l'INEFC (vinculat al Clínic) no ha arribat a rebre cap pacient; el Pavelló de la Vall d'Hebron (vinculat a l'hospital del mateix nom) s'ha reconvertit en hospital de dia polivalent; i el Claror Marítim (vinculat a l'Hospital del Mar) té alguns pacients amb Covid que estan a punt de rebre l'alta.

Vist com el got mig buit o mig ple, Ajuntament i sindicats han polemitzat en la valoració d'aquesta situació. Fonts municipals, preguntades concretament pel CEM Guinardó, el més proper a Gràcia, han apuntat que l'absència de pacients no significa el tancament. "No està tancat, a data d'avui no té pacients, que és diferent; l'espai continua totalment habilitat i roman a disposició de Sant Pau per si fos necessari", expliquen fonts municipals. Aquest hospital, amb 88 places, ha arribat a una punta d'ocupació de 32 pacients, però dijous passat només en tenia quatre i dissabte ja no en tenia cap. "En tot cas és una bona notícia", afegien la setmana passada des del Districte.

El secretari general de CC.OO. a Parc Salut Mar, José Sancho Lara, que sosté que estan en fase de "creixement lent però no de descens", afirma que els hospitals de campanya es van fer "perquè els polítics de torn es fessin la selfie" i que almenys Parc Salut Mar ja tenia un espai anomenat popularment La Pradera, a tocar de les urgències noves, amb més de 70 llits totalment habilitat i que inclou UCI. "Va ser màrqueting i això ha costat diners", conclou.