L'Ajuntament aprova el projecte d'urbanització de Torres de la Salut, que inclou una residència

Societat

Les Torres de la Salut, uns terrenys semienderrocats que hi ha en l'àmbit dels carrers Mare de Deu de la Salut, Escorial, Molist, Antequera i Riera de Can Toda, van arribar a ser entre 2004 i 2012 un símbol del moviment okupa amb la dinamització durant vuit anys de sis cases okupades. Marichiweu, La Gruta, Equipo B o Vila Vicenta van resistir/impedir gairebé durant una dècada l'aprovació d'un projecte de construcció d'un equipament privat de Núñez y Navarro., que contemplava l'aixecament d'una residència de gent gran. L'operació policial del juliol de 2012 es va saldar amb 18 detinguts i des d'aleshores la lenta tramitació només ha fet que acumular brutícia en el solar.

Aquesta setmana passada, però, s'ha avançat una mica més en la nova fase amb l'aprovació per part de l'Ajuntament del projecte d'urbanització que es deriva del pacte entre el consistori i el promotor perquè la façana nova s'aixequi enretirada de l'actual, de manera que el carrer Mare de Déu de la Salut guanyarà un espai d'estada amb bancs, dues fileres d'arbres i nou enllumenat. El carrer passarà a tenir una amplada de 16 metres i s'alleugerirà el pas dels diferents camins escolars de la zona.

Els propers passos de la tramitació del pla especial serà la tramitació de la llicència d'obres a partir del projecte de l'edifici. L'Ajuntament ja va executar l'octubre de 2015 l’aprovació inicial del pla especial que reparcel·la aquells espais en el futur equipament privat a canvi d’aconseguir fer retrocedir la línia del carrer per afectació del Pla General Metropolità. 

L’equipament privat, en qualsevol cas, tindrà un caràcter sanitari assistencial, que segons el projecte de 2015 desplegava un edifici de planta baixa i tres-quatre plantes amb 116 places per a residents del centre geriàtric i 70 places per a usuaris del centre de dia. La iniciativa privada, inicialment de Peromoinver, una altra filial de Núñez y Navarro, va quedar aturada “per deficiències documentals” el desembre de 2015 i es va canviar amb la reducció significativa de l’aparcament, on s’hi preveien 208 espais per a cotxe i 28 per a moto en un total de cinc plantes, i que en l'última versió només autoritzava una sola planta d'aparcament.

Can Carol obrirà de dilluns a dissabte amb almenys dos treballadors. El futur centre cívic de Vallcarca en règim de gestió cívica, segons la sessió d'explicació de les bases que s'ha fet aquest dimecres, tindrà una persona de direcció i un dinamitzador i obrirà de dilluns a dissabte de 16h a 21h (dissabte fins a les 22h) i dos matins laborables de 10 a 13h. "Si hi ha una entitat del barri dins d'una candidatura, n'hi ha prou", ha apuntat el conseller Alberto Lacasta.