El Park Güell reobrirà més frondós i amb més ocells

Societat

El Park Güell, com a gran pulmó verd de Gràcia, ofereix aquests dies unes imatges inusuals tant a l'exterior del recinte com a l'interior en un escenari de fama mundial per on hi passen cada any nou milions de persones, un terç dels quals a la zona monumental de pagament. Els veïns són els primers que no se'n saben avenir. "Estem molt tranquils i amb ganes de veure el parc sense tanta gent com en els últims anys", apunta Cesca Sancho, presidenta de l'AV Park Güell-La Salut-Sanllehy. Acostumats a veure les primeres concentracions de passavolants i de grups de visitants des de les set del matí, l'actual escenari de residents passejant el gos i d'absència de taxis acumulats (i fins i tot carteristes) s'ha consolidat a partir del tancament del recinte des del passat 14 de març i quan encara no hi ha data de reobertura, i el resultat ha estat un balsam inesperat. Internament, els serveis mínims de Parcs i Jardins estan fent una revisió periòdica del verd, les infraestructures i actuacions urgents com ara el reg o la retirada de branques caigudes, però és inevitable, segons fonts municipals, que l'aspecte del parc canviï. "Tot està molt frondós", apunten. L'augment de flora ha anat acompanyat també de més presència d'aus, sobretot coloms i cotorres, però no d'altres espècies com els senglars que s'han deixat veure per sota de la Travessera de Dalt a l'altura de la plaça Comín: la clau, en aquest sentit, són els accessos tancats del recinte. En qualsevol cas, el Park Güell continua tenint actiu el servei de vigilància durant les 24 hores.

El Park Güell respira des del passat 14 de març una dinàmica insòlita on la natura creix més frondosa i els ocells hi campen lliurement. Ni rastre dels tres milions de visitants que cada any entren a la zona monumental, ni rastre dels nous milions totals que es passegen per l'interior i l'exterior del recinte. I així serà almenys uns quants dies més perquè l'Ajuntament ha decidit no incloure el parc en la primera fase de reobertures d'espais verds, que contempla sobretot interiors d'illa i petites zones ajardinades de Gràcia i de la resta de la ciutat.

Acostumats al trànsit de turistes i de taxis des de les set del matí i de nens i nenes que van a l'escola a partir de les vuit, els veïns són els primers que no se'n saben avenir, de l'escenari nou de les últimes setmanes, encara que sigui a causa del coronavirus. "Estem molt tranquils i amb ganes de veure el parc sense tanta gent com en els últims anys", apunta Cesca Sancho, presidenta de l'AV Park Güell-La Salut-Sanllehy, en un desig de retorn no tan massificat.

Internament només dues persones de Parcs i Jardins -els serveis mínims que cobreixen el més urgent que cal arranjar a tot el districte- entren i surten quan volen (i poden) amb l'objectiu bàsic de fer una revisió periòdica del verd, les infraestructures i actuacions urgents com ara el reg o la retirada de branques caigudes. Però és inevitable, segons fonts municipals, que l'aspecte del parc canviï. "Tot està molt frondós", apunten, i així es pot veure també des del carrer Olot en llocs emblemàtics com l'ecalinata del drac.

L'augment de flora ha anat acompanyat també de més presència d'aus, sobretot coloms i cotorres i també alguns falcons més discrets quan l'allau humana no els dóna tanta tranquil·litat. També les menjadores aportades pel projecte Seo-Birdlife per atraure pardals estan fent la seva funció inesperada. Del que no hi ha senyal és d'altres espècies com els senglars que s'han deixat veure per sota de la Travessera de Dalt a l'altura de la plaça Comín: la clau, en aquest sentit, són els accessos tancats del recinte. En qualsevol cas, el Park Güell continua tenint actiu el servei de vigilància durant les 24 hores per evitar la presència d'algun visitant espavilat.