Esteve León: "El principal repte del CAT és aconseguir l’estabilitat total"

Cultura

Amb la marxa de Jordi Fàbregas l’estructura de l’Associació TRAM s’ha modificat i serà l’Isidre 'Tito' Pelàez, director de l'Escola Folk del Pirineu, qui en prendrà el relleu com a president. Però tot i que l'Esteve León seguirà de vicepresident com fins ara, no podrà evitar fer de portaveu i ser la cara institucional de l’entitat; coses de la proximitat. Ideòleg del projecte i “parella” inseparable de Fàbregas des dels anys 80, León confessa que el CAT és un fenomen insòlit i únic. Encara que no s’han pogut formalitzar els canvis a la junta i “no es pot parlar de dates encara” per la situació de crisi sanitària, té en ment preparar a finals de curs un comiat com cal a qui ha estat al capdavant del Tradicionàrius durant gairebé tres dècades.

Amb la cancel·lació del festival i de tota l’activitat del CAT, també ha quedat pendent la festa de comiat del Jordi Fàbregas. Hi ha cap previsió?

No volíem barrejar la cloenda del festival Tradicionàrius amb la festa del Jordi, i aquests dies veurem com l’organitzem i com evolucionen les fases per recuperar la normalitat però la idea és fer-ne una a finals de temporada, amb gent convidada de València i de les Illes Balears. Està clar que a la festa del Jordi Fàbregas hi haurà més de 100 persones...

A partir de l’11 de maig l’oficina del CAT torna a posar-se en funcionament, tot i que no ha deixat de ser activa durant les darreres setmanes.

No s’han deixat de generar continguts durant tot aquest temps pràcticament a diari. Dilluns el personal tornarà a l’oficia del CAT en torns de dues persones però sense obrir al públic, aquesta ja serà la darrera fase quan també ho faci la resta d’equipaments públics de la ciutat, que podria ser al juliol, si ens guiem pel què farà el GREC (reprogramant en espais més grans i només amb companyies i grups locals per evitar desplaçaments).

Quina valoració fas de la trajectòria del CAT?

Puc dic que estem contents. Amb el Jordi ens vam conèixer fent de músics el 1981, i des de llavors sempre hem estat una parella de fet. Crec que haver construït un sala estable de música d’arrel és un fet únic i estrany, i alhora, hem aconseguit tenir una filosofia pròpia que ens ha portat on fèiem falta, creant una discogràfica o organitzant festivals de música arreu del país, impulsant l’arrencada i retirant-nos quant els projectes ja caminen sols.

Quins creus que són els vostres principals reptes?

El principal repte és aconseguir l’estabilitat total, i això passa per la conversió a una fundació, i perquè hi hagi una continuïtat del projecte. 

La celebració del Congrés de Folk al novembre és senyal de bona salut del sector?

És un col·lectiu jove que es vol qüestionar el sector, com ho vam fer nosaltres en el seu moment. Ara és el seu torn i la seva serva reflexió. Ells també han impulsat el projecte del CAT a les escoles que ha quedat avortat per la crisi i esperem recuperar-ho el curs vinent.