L'Hospital de l'Esperança respira tornant els treballadors a l'horari ordinari i tancant una planta Covid

Societat

La crisi sanitària, amb l'Hospital de l'Esperança com a epicentre de la gestió pública a Gràcia, ha començat a remetre aquesta setmana i així s'evidenciarà per primer cop des de l'inici de la crisi, ara fa set setmanes, amb el retorn a partir de dilluns que ve dels treballadors del centre hospitalari als horaris ordinaris anteriors. El pic de l'emergència, ara fa un mes, va obligar a passar d'un règim de set hores i quart en tres torns de matí, tarda i nit a dotze hores seguides en dies alterns. 

Aquesta no és l'única bona notícia que aporta senyals de relaxació de la corba dels milers i milers de positius (a Gràcia 973 positius confirmats, a data de dijous) i víctimes mortals. Si la crisi va servir per estrenar el 8 de març una de les plantes de l'Esperança previstes per a grans emergències des del juliol de 2017 i el centre ha arribat a tenir quatre plantes plenes de malalts Covid 19, aquest dijous ja s'ha netejat una planta que s'ha buidat, concretament la segona. Encara hi ha pacients Covid a les plantes quarta, cinquena i sisena.

Els treballadors de l'Esperança, en aquest sentit, no només han percebut aquest canvi i relaxació de la tensió de treball amb l'anunci dels nous horaris sinó amb els tests que s'han fet a tot el personal que passarà de les plantes Covid a les plantes No Covid. Les proves es van fer el passat 30 de març. Els sindicats, ara bé, tenen una versió matisada d'aquesta relaxació: internament una normativa específica per al 2020 recomana als treballadors poder disposar de tots els dies de vacances i d'assumptes personals per aquest estiu en previsió d'un possible repunt del virus, cosa que obligaria a tornar amb tota probabilitat al règim extraordinari de dotze hores en dies alterns dels últims dies.

El Park Güell encara no obrirà. En l'àmbit públic i per sortir al pas d'algunes crítiques, sobretot per part de l'oposició política, l'Ajuntament augmentarà a partir de dilluns els serveis de neteja que fins ara funcionaven en un terç del total fins als dos terços. "Tant si la ciutat passa a la Fase 0 com si continua a la fase zero", han apuntat fonts municipals. També s'obriran en horari de matí tots els punts verds per frenar l'augment de trastos acumulats en la via pública. On no hi haurà novetat, malgrat l'obertura desde dissabte de parcs com la Creueta del Coll o Mestre Balcells, és en l'obertura del Park Güell: els serveis mínims es mantenen a Parcs i Jardins i no s'activa de moment la segona fase que pot incloure el recinte gaudinià, malgrat l'afluència de visitants que es passegen per l'entorn desdel passat dissabte aprofitant els horaris de passeig.

Incipient botellot a plaça del Sol sota vigilància policial. Els nous horaris de passeig, sobretot a partir de les 8 del vespre, han retornat els veïns i visitants habituals de la plaça del Sol, cosa que ha comportat les primeres queixes dels residents. "Cap a les deu és l'hora top", critiquen, malgrat la vigilància policial, i assenyalen una bodega que ven alcohol fins a les 23h.