El nou turisme, a 1 km de casa

Societat

No hi ha barris pitjors ni millors, i com bé va teoritzar a La Barcelona lletja el cronista de la ciutat, Lluís Permanyer, fins i tot a l'elogiada Ciutat Vella i al presumit Eixample hi ha cares i creus. És aquest un bon moment de comprovar-ho, fent de la limitació de moviments una possible virtut, i redescobrir amb visió de turistes a càmera lenta les joies oblidades que hi ha a un quilòmetre de casa. És el nou turisme 1 km.

Ruta 1. Mirador del Virolai - Joan Sales. Ara que no és tan fàcil anar de punta a punta de la ciutat, un bon remei contra l'enyor és aquest mirador del barri del Coll. Un bon punt de partida és Lesseps. Pugem per avinguda Vallcarca i trenquem a mà dreta per Farigola. La Vallcarca insurrecta ens acompanya fins que arribem a l'alçada de l'escola Montseny, la passem i a mà dreta entrem cap al bosquet de la Font de Sant Salvador i seguint amunt arribem a la gran panoràmica.

Ruta 2. El carrer Gran. La Gràcia burgesa. Mireu amunt! Punt de partida Jardinets. Des del passat juliol Casa Fuster i Casa Vicens han unit forces en una ruta que afegeix a l'actual hotel i a l'actual casa museu altres grans casalots. Per exemple: Gran 18-22 (La Caixa), exemple d'arquitectura neomedieval, obra d'August Font, autor de la façana de la Catedral; també la Casa Elisa Bremon (Gran 61) o la Casa Francesc Cama i la seva monumental porta de fusta i el trencadís als balcons (Gran 77) o les Cases Joan Fatjó (Rambla de Prat 21-23). També hi ha bons esgrafiats a la casa de Rambla de Prat 27.

Ruta 3. Cap a Sant Genís dels Agudells. No tenim el mar a 1 km però sí la plena muntanya, sobretot els residents al barri dels Penitents, a banda i banda de la Ronda de Dalt. Això és districte de Gràcia? Sí! Pugem pel tram final de l’avinguda Vallcarca fins a la Vall d’Hebron, travessem la Ronda i a l’esquerra, darrere de la biblio Antonieta Cot, entrem a Sant Genís. En zona ja no edificada hi ha camins i carrers de muntanya com Natzaret, Elies Pagès o Cànoves cap a Montbau. Bones vistes de les Llars Mundet. Baixem per la part de Dalt del carrer Arquitectura i la pedrera de Montbau.

Ruta 4. La Gràcia secreta. Aquesta requereix imaginació histórica: Gràcia té cementiri? Se n’havia començat a habilitar un al segle XIX on hi ha l’escola Jujol (Riera Sant Miquel 41). Voleu descobrir un refugi antiaeri? Una de les dues tapes de clavegueram a Santa Clotilde amb Bellver, a prop de la plaça del Nord. On han crescut els nostres famosos? A Gomis 42, als estudis Aprilia van enregistrar el primer disc El Último de la Fila o Sopa de Cabra. A Goya 8 hi van assajar Manel i Mishima. A la Institució Pinadell (Balcells 12) hi va anar a escola el dissenyador Custo Dalmau.