Maria Salvo, 100 anys

Política

Maria Salvo, escoltant l'any passat les intervencions en la inauguració de l'Espai Maria Salvo, local de BComú
Maria Salvo, escoltant l'any passat les intervencions en la inauguració de l'Espai Maria Salvo, local de BComú | Cedida

 

Maria Salvo Iborra, la veterana activista an­ti­franquista i fun­dadora de l'associació Dones del 36, pre­sa política durant el franquisme i fundadora de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, i també històrica veïna de la Travessera de Dalt, farà 100 anys el proper 27 de maig. 

Malgrat les limitacions que impedeixen fer un gran acte presencial, Ajuntament i Ateneu de Memòria Popular, amb la col·laboració de l'associació d'expresos, EUROM i la fundació Cipriano Garcia de CC.OO., estan ultimant un homenatge per a la mateixa data del centenari. Amb un format eminentment virtual, l'acte contempla intervencions de representants de diferents institucions, del món acadèmic i social, i de les entitats memorialistes. 

L'acte, previst a les sis de la tarda en una plataforma digital encara per determinar, també inclourà una repassada audiovisual als moments de vida de l'activista i càpsules de felicitació d'algunes personalitats. També hi seran presents el Memorial Democràtic i la direcció general de Memòria Democràtica de la Generalitat.

La dimensió de l'homenatge, d'una o altra manera, també tindrà un àmbit específic a Gràcia amb el material audiovisual que li està preparant l'assemblea de Gràcia En Comú. La figura de Salvo, més enllà de la seva llarga trajectòria de militància a les JSUC des dels anys 30 i del seu pas per presons com les Corts o Segòvia, ha crescut en reconeixement en els últims anys a la Vila, amb la introducció l'any 2009 en el nomenclàtor de la plaça de les Dones del 36 en homenatge a totes les dones que van lluitar en la Guerra Civil. Salvo va impulsar, juntament amb altres activistes com Conxa Pérez o Josefina Piquet o les ja desaparegudes Isabel Vicente o Enriqueta Gallinat, l'associació Dones del 36.

L'any passat Gràcia En Comú va batejar l'antiga seu d'ICV del carrer Sant Lluís, que anteriorment va ser local del PSUC, com a Espai Maria Salvo. Ella mateixa va encapçalar l'estrena.

La fotografia de Francesc Boix a aquella noia. Domènec Martínez ha recordat aquesta setmana al web de l'associació d'expresos les xerrades que fa sobre memòria democràtica partint de la imatge de Maria Salvo, fotografiada per Francesc Boix quan es preparava l'Olimpíada Popular de 1936. "El testimoni de Salvo és un monument a la nostra memòria col·lectiva", diu Martínez.