L'urbanisme tàctic, principal recurs a l'ajornament de Pi i Margall, Rambla Verda de Vallcarca i illa Quiron

Societat

La reducció d'ingressos de 300 milions d'euros en les arques municipals i la priorització de projectes socials per sobre dels urbanístics ha fet emergir una nova paraulota que el regidor de Gràcia, Eloi Badia, va fer-se seva la setmana passada de manera continuada en la intervenció davant dels veïns del cicle El regidor respon: urbanisme tàctic, és a dir, solucions provisionals. Els grans projectes d'aquest inici de mandat, com ara la reforma de Pi i Margall i el nou pla de mobilitat de l'entorn del Park Güell s'han ajornat sense data. "És possible que l'haguem de reformular", va dir del primer. "Les pilones es desplacen", va dir del segon parlant de l'execució prevista a l'estiu. "Totes les obres que s'anaven a posar en marxa aquest any ja s'estan retrasant", va concloure.

La solució provisional, l'urbanisme tàctic, serà una alternativa per a Pi i Margall però també en l'inici d'execució de la Rambla Verda o Eix Verd de Vallcarca, segons els plantejaments que ja ha presentat la Federació d’Entitats Amigues de Can Carol i Consolat (vegeu número 790). "La tàctica és una de les mesures més intel·ligents que podem fer", va apuntar Badia acceptant de facto la solució proposada per aquests veïns organitzats i en contraposició a altres veïns com la Federació de Barris de Gràcia, que reclamen la Rambla Verda prevista des de 2002.

Fonts municipals han vinculat l'actuació a Vallcarca amb l'anunciat fa tres setmanes carril bici provisional de Via Augusta. "Cal treballar el calendari per acabar de veure com es fa l'actuació", apunten.

Hi ha, però, altres grans projectes urbanístics que tenien data de 2020 que han entrat també en aquest ajornament general: com, per exemple, l'illa d'equipaments Quirón, anunciada des del mandat Trias i que, tot i anunciats els primers moviments per aquest juny, encara es troba en fase de redacció de projeecte executiu "Abans de l'estiu el projecte estarà tancat i la llicència, a punt", diuen les mateixes fonts municipals. "De juny res, tenim l'hort ple de plantes noves", diu la presidenta de l'AV Park Güell-La Salut- Sanllehy Cesca Sancho ja amb certa ironia. El que sí es reactivarà és Can Carol, amb les obres aturades ara però en ple concurs de gestió cívica; l'Ajuntament calcula acabar els treballs quan hi hagi fase 2 de desescalada.