Les terrasses dels bars es podran ampliar si no superen el 50% de la superfície de les places

Societat

El decret que prepara l'Ajuntament pel qual s'estableixen mesures especials per a la reobertura de les terrasses i l'ampliació de l'espai públic per destinar-ho a aquesta activitat s'ha començat a analitzar aquesta setmana al Districte amb la premissa que les places de Gràcia es poden adequar a la nova normativa però que cal aplicar un criteri territorial, tenint en compte que l'aspecte més cridaner apunta que "es pot ampliar quan l'ocupació total de les terrasses no superi el 50% de la superfície lliure de pas de la plaça".

La normativa, que preveu un primer pas en fase 1 amb la meitat de taules i un segon pas d'ampliació a quatre taules més per a tots aquells establiments que ho demanin perquè es pugui aplicar en 15 dies, genera dubtes interns perquè és un concepte més aviat pensat pels carrers. Aquest 50% contrasta, a més, fortament, amb el 10% de límit d'ocupació de superfície total que tenien les ordenacions singulars, que es van aprovar el 2018 però que no es van arribar a aplicar mai.

També hi ha, a més, els dubtes dels establiments. "Digui el que digui l'Ajuntament nosaltres encara no obrirem; almenys no ho farem fins al 7-8 o al 15 de juny", apunta Carles Angosto, del bar La Virreina, que assenyala el timing en què es troben alguns establiments que s'han sotmès a un ERTO. "Cal fer números per veure si surt a compte començar amb la meitat de taules, aixecar l'expedient i pagar la part dels treballadors que es queden a l'atur", apunta. També Angosto dubta de la proposta de descompte del 75% de la taxa del segon semestre: "pagarem el mateix que l'any passat, de fet, quan van apujar les tarifes". Aquests dies els establiments ja estan desinfectant interiors i esperant la visita dels tècnics de riscos laborals.

El debat ja fa dies que corre a Gràcia davant la previsió d'ampliació en el punt calent de les places, sobretot a la plaça del Sol, on els establiments es toquen els uns amb els altres. La plataforma Gràcia On Vas, en un article a l'Independent (vegeu número 800), demanava posar "fre a l’expansió de les terrasses; la reducció de l’aforament no pot ser l’excusa per transgredir el Pla d’Usos de Gràcia i ocupar una superfície superior d'espai públic".