L'Esperança dóna d'alta els últims casos de Covid i supera la crisi tancant l'última planta

Societat

Tres mesos es compliran el dia 9 de juny des que l'Hospital de l'Esperança es va convertir en l'epicentre de la crisi sanitària pel coronavirus a nivell local amb l'activació de la sisena planta del centre públic, vinculat al Parc Salut Mar, com a espai que des del juliol de 2017 es preveia com un escenari en el cas d'una gran emergència a la ciutat.

Han estat dotze setmanes molt llargues en les quals el centre hospitalari ha servit d'exemple del creixement dramàtic de la pandèmia, amb aquells primers vuit ingressats a la planta sisena a principis de març que aviat es van elevar a 80 en qüestió d'un mes fins que el pic a l'hospital es va registrar a finals d'abril amb 99 casos i quatre plantes a ple funcionament.

Hi ha bones notícies, però, malgrat encara la manca de reconeixement de les condicions laborals dels treballadors, que s'estan manifestant des de la setmana passada a la porta del centre i que ja anuncien un estiu calent: a l'Esperança ja no hi ha hagut ingressos en els últims dies per coronavirus i aquest dijous al vespre s'han donat d'alta els últims cinc casos. Al tancament ara fa vint dies de la planta segona (la primera de les quatre que s'alliberava) l'ha seguit la cinquena i la sisena en els últims dies; la planta quarta es tancarà aquest cap de setmana i l'Esperança deixarà de ser un centre Covid.

D'altra banda, els símptomes de superació de la crisi sanitària també s'evidencien en el desmantellament des de dilluns de l'hospital de campanya ubicat al CEM Guinardó i gestionat pel Districte de Gràcia. El marcador de casos amb diagnòstic confirmat és en tot cas terrible: 1.064.

Dotze setmanes després de l'activació de la planta d'emergències que l'Hospital de l'Esperança té reservada per a grans crisis sanitàries de ciutat, el centre i els seus professionals respiren ja amb alleujament: aquest dijous al vespre s'ha donat l'alta els últims cinc casos positius de coronavirus ingressats a la quarta planta i el centre ha deixat de ser automàticament un espai Covid.

L'impacte segueix sent greu però sí que és radicalment diferent a la situació viscuda en aquests tres mesos: des dels primers vuit casos que van entrar el 9 de març a la sisena planta fins a la punta de 99 persones que eren ateses, víctimes de la pandèmia mundial, a finals d'abril en quatre plantes de l'edifici. "La sisena planta es va tancar el dia 22 i ara, amb l'alta d'aquests conc últims, es tancarà la quarta i l'Esperança serà zona neta", apunta el secretari general de CC.OO, a Parc Salut Mar, José Sancho Lara.

La situació de millora dels malalts i d'altes generalitzades també ha permès els professionals, que ara fa vint dies van poder tornar als horaris habituals, posar el focus en el problema de la manca de reconeixement de les condicions laborals que han hagut de suportar. A l'inici de la crisi van ser ells mateixos qui van haver de fer una crida perquè els veïns portessin mascaretes i material o el lliuressin a la Urbana o als Mossos i després van venir els torns de 12 hores cada dos dies sense el plus de festius. "Ens espera un estiu calent", diu Sancho.

La nova situació a l'Esperança també és un reflex de l'evolució de la pandèmia en altres espais com l'hospital de campanya del CEM GUinardó, gestionat pel Districte de Gràcia, que s'ha començat a desmantellar des d'aquest dilluns, si bé mai ha arribat a estar ni mig ple (32 sobre 88 llits va ser el punt màxim).

En tot cas, el balanç provisional de casos confirmats amb diagnòstic Covid, comptant els domèstics i també els detectats a residències, és terrible: només a Gràcia hi ha hagut en aquests quasi tres mesos un total de 1.064 casos. Per barris, la distribució ha estat la següent: 446 a Vila de Gràcia, 289 a Camp d'en Grassot, 169 a La Salut, 121 a Vallcarca i els Penitents i 39 al Coll. Aquestes xifres absolutes representen un 5,9% del total de la ciutat, on l'Ajuntament té comptats un total de 18.010 casos entre domèstics i els que viuen o treballen a residències.