La germana gran de l'Ona

Cultura

Visitar una llibreria hores abans que obri al públic resulta gairebé un privilegi. Tot i que es diumenge i fase zero encara, hi ha cert moviment a Pau Claris i són pocs els que es resisteixen a aturar-se davant les portes d'Ona Llibres per tafanejar. I és que l'expectativa del nou projecte que dirigeix la Montserrat Úbeda -avalat per l'empresari Tatxo Benet- ha estat molt alta des que es va anunciar el novembre de 2018 que Ona tornava al centre de la ciutat, justament a pocs metres de la botiga original, la de Gran Via 654, fundada per Josep Espar Ticó, Jordi Úbeda i Ermengol Passola. “Jo encara no puc passar per davant”, assegura la Montserrat Úbeda, “la Gran Via no és res del que era, només en queda la placa de la llibreria però se’m fa difícil acostar-m’hi”. Per on sí passa cada dia és per l’Ona Gràcia, ara la germana petita, la que va recuperar l’esperit combatiu dels seus orígens en un espai del 217 del carrer Gran el 2013. “En aquesta primera etapa no podré ser-hi tant, però la llibreria de Gràcia seguirà 100%, igual que sempre”, confirma la seva propietària. La nova Ona manté fidel els trets identitaris del projecte: “dedicació a la cultura, la llengua i el país”. Els llibres i la literatura en català -tant originals com traduccions- son des d’aquest dilluns les protagonistes d'un espai de més de 1.000 m2 repartits en dues plantes amb un fons de 50.000 llibres: a dalt, una secció d'infantil i juvenil, una altra dedicada a primeres edicions on es troben veritables joies, i Art Libris, llibres que són objectes d'art i que fins ara només es venien a les galeries d’art. La segona planta es remata amb la Bookeria, un espai polivalent que farà -quan es pugui obrir- de saló de lectura, un lloc amb taules, cadires i àrea d’activitats on tindran lloc algunes presentacions, i on es podran consultar uns 15.000 llibres de segona mà, que tindran la seva versió a la venda a la primera planta. Llueixen grogues i mítiques als prestatges de la Bookeria, entre d’altres, les col·leccions de les Millors Obres de la Literatura Catalana i de la Literatura Universal.

La música, per la seva part, té espai propi a la primera planta i també és un tret diferencial de la nova llibreria. “A quin lloc entres i sona Manel, o pots trobar CDs de cobles o sardanes, que és la música tradicional i popular del nostre país per molt que a molts no els agradi”, es pregunta Úbeda, mentre acaba d’ordenar els discos de Lluís Llach o Antònia Font. Per a ella aquest racó és especial i recupera els vincles de l’Ona original amb la música, “oxigen per viure”. “La idea és que sigui un espai on puguis trobar de tot, també vull fer un apartat de jazz”.

Perfeccionista fins l’últim detall, no para quieta amunt i avall perquè “ja queden poques hores” per rebre els primers clients i encara “s’ha de fer molta feina”. No han acabat de col·locar els títols de novetats que donen la benvinguda als visitants i discuteix amb el Max (un dels seus treballadors) quins són els més adequats. Per a la Montserrat no hi ha cap dubte (“els dels presos polítics”). Per això ja vindrà, de moment segueix atrafegada perquè tot estigui més que a punt, distàncies de seguretat i gel per a les mans inclosos. Fins i tot ha convidat clientes de la botiga de Gràcia, privilegiades que es passegen per una llibreria sense gent, només llibres.