El Districte descarta el 50% d'ocupació de les places amb les terrasses de bars

Societat

Una setmana després que es publiqués el decret municipal que preveu a les places "ampliar la superfície de les terrasses quan l'ocupació total no superi el 50% de la superfície lliure de pas de la plaça", l'aterratge a nivell tècnic a Gràcia ja ha descartat sotmetre's a la norma pel fort contrast que significaria respecte als percentatges actuals d'ocupació, que històricament a la Vila han anat acompanyats de forts estira-i-arronsa amb els veïns.
El discurs oficial se centra ara mateix a assegurar que s'avaluarà cada petició que arribi "cas per cas", tenint en compte les característiques de cada espai i alhora afegeixen que "ja està previst que les ampliacions no poden ser en perjudici de l'espai públic de les places". La quadratura del cercle s'entén millor en les explicacions dels tècnics a nivell intern, que tradueixen que no s'arribarà a "això del 50%" del decret "ni en broma", perquè a les places no només hi ha terrasses sinó que hi ha altres activitats que s'han de seguir fent.

La mesura del 50% va caure com una bomba la setmana passada entre els col·lectius veïnals que en les últimes dècades han reivindicat les places com a espai públic, des d'aquelles primeres mobilitzacions de 1999 de la plataforma Recuperem les Places per Jugar. L'any 2014 Gràcia On Vas va fer un acció pintant al terra el que significaria una ampliació de terrasses com la que es debatia aleshores i aquesta setmana han advertit que "no ho permetrem".

Amb els números a la mà, les places més concorregudes tenen el percentatge següent d'ocupació sobre l'espai: Sol (10,2%), Vila (9%), Virreina (7%), Revolució (7%), Rovira (4,2%), Nord (1,6%) i Diamant (1,4%). En l'última reforma de 2017, aprovada però mai aplicada i que autoritzava noves terrasses però també treia algunes taules, es va aprovar el següent: Sol (10,5%), Vila (8%), Virreina (7%), Revolució (7%), Rovira (5,2%), Nord (2%) i Diamant (1,1%). El Districte assegura que la decisió "no serà numèrica" i que ara, a més, no hi ha cap sol·licitud presentada.

Mossos i Urbana intenten contenir l'afluència a les places. La campanya de places s'ha reactivat amb la fase 1 amb patrullatge fix o itinerant de dilluns a dijous de 19 a 22 hores i fins a mitjanit el cap de setmana. També la setmana que ve es faran els baldejos per foragitar els visitants. Els veïns de Sol han demanat una reunió immediata de la taula de places.