Districte i Festa Major ultimen limitar horaris, només tres espais d'activitats obertes i el pregó a porta tancada

Societat

El Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major estan ultimant un document oficial de quatre pàgines, validat per Salut Pública i Protecció Civil, que certifica l'organització d'una edició 2020 de la Festa Major "bàsicament veïnal" i regida sota els tres criteris ja anunciats als carrers ara fa quinze dies (vegeu L'Independent núm. 800): distàncies, aforaments i reserva prèvia. El document també ratifica el pla de fer un guarnit simbòlic als 24 carrers i places participants basat només en un sostre de 20 metres i l'absència d'escenaris.

Però el document va més enllà d'aquestes restriccions i Districte i Fundació, sota la conjura d'evitar atraure públic, apunten en el document que "no hi haurà un programa com el dels altres anys" i els carrers "no programaran activitats públiques als seus espais", si bé sí que podran fer actes interns"amb alguna activitat cultural no anunciada prèviament".

L'alternativa seran tres únics espais amb accessos regulats d'entrada i sortida: la placeta Manuel Torrente per a activitats infantils, la plaça del Sol per a les arts escèniques i la plaça de la Vila per a les activitats de cultura popular. El primer cas (tallers, titelles, pallassos) és un bon exemple per entendre que l'activitat obrirà accessos amb 30-45 minuts d'antelació i que les cadires estaran separades a la distància establerta per l'autoritat sanitària. El segon cas (folk, jazz, sardanes, havaneres, monòlegs) "permet establir mètodes de proteecció de l'espai que allunyi els passavolants". El tercer espai encara no està confirmat i n'hi podria haver un quart.

Una altra derivada de les limitacions a causa de la crisi sanitària seran els horaris de festa: els actes de les places s'acabaran a les 00.00 hores i els actes interns de les comissions de carrers, a les 01.00 hores. La conclusió d'aquesta estructura, segons el document, és que la Festa Major 2020 no tindrà "ni festa nocturna, ni concerts ni balls de nit o matinada".

Finalment, el pregó, tal com s'havia avançat, serà a porta tancada a la sala d'actes del Districte i l'aforament dels participants més directes es limitarà al que estigui permès segons la fase de desescalada de l'emergència sanitària. Dilluns aquest document es traslladarà als carrers i dimarts compareixeran les autoritats de Fundació i Districte per explicar-lo al detall.

Sanmiguel manté el compromís. La marca cervesera seguirà patrocinant la Festa Major malgrat l'edició especial que permetrà barres als carrers "per a ús intern i poder vendre alguna beguda a persones que passegin per la festa". La Fundació ha posat en dubte enguany la utilitat del got reutilitzable però encara no ha pres cap decisió.