Verdi i cinc carrers més de Festa Major no volen seguir el protocol pactat entre Fundació i Districte

Societat

Després de setmanes de debat intern però ja amb un document sobre la taula amb un protocol que preveu limitar horaris de festa, tres espais d'activitats (Sol, Manuel Torrente i plaça de la Vila) i un pregó a porta tancada, la Fundació Festa Major i el Districte van sotmetre dilluns el text a la validació de les comissions de carrers i el resultat va ser amarg.
Els dubtes que genera l'aplicació del protocol, tant per aconseguir minimitzar l'efecte crida de visitants en una festa fins ara massificada com per atorgar la responsabilitat de distància social als carrers, es van concretar en una assemblea de catarsi col·lectiva on mitja dotzena de carrers es van inclinar per no fer enguany Festa Major segons els nous requisits. Són Verdi, Progrés, Tordera, Placeta Sant Miquel, plaça Rovira i Fraternitat de Baix.

L'assemblea, emesa per youtube i amb la presència del regidor de Gràcia, Eloi Badia, havia estat precedida de tres cartes enviades per les comissions de carrers de Travessia Sant Antoni, Tordera i placeta Sant Miquel. Els primers demanen "uns mínims reals i assumibles" que passin per un guarnit de sostre sense metres mínims [20 és la idea oficial], res de barres i programació online. Els segons subscriuen el model de la Patum "dins un entorn totalment virtual per evitar riscos sanitaris" i fan propostes com concursos i tallers. Els tercers afirmen que "l'única manera de fer una veritable festa major veïnal seria dir públicament que enguany no hi ha Festa Major".

En nom de Verdi, Susanna Font, va arrencar les intervencions dels carrers en la sessió per anunciar el seu no a fer aquesta Festa Major basant-se en el dolorós moment que arrossega el carrer, amb tres víctimes mortals a causa de la Covid 19. "Farem deu metres de guarnit davant del local, una traca i un homenatge als companys que ens han deixat, i punt", ha afegit el president del carrer, Sergi Font. Progrés va argumentar el no, per exemple, en el fet de "identificar i conservar" llistes de participants en les activitats de carrers; "no farem Festa Major amb la Fundació", va apuntar el fester Jordi Collell. A banda de Tordera i Placeta Sant Miquel, Rovira es va inclinar cap al bloc crític en no sentir-se "còmode" amb la proposta de protocol i Fraternitat de Baix s'hi va afegir també apostant per l'activitat només online.

El bloc del sí, en tot cas majoritari, va tenir posicionaments ferms com Providència, Vila, Perill, Mozart, Ciudad Real o Joan Blanques de Baix de Tot. "Sap greu que ens deixem apagar així", va apuntar Rosa Bofill, de Ciudad Real. "És una oportunitat per fer una festa nou normal i menys massificada", va apuntar Mozart. Entre la resta hi va prevaldre el més aviat sí (Maspons, Berga o Fraternitat de Dalt), el respecte al vot de la majoria (Nord) o l'evolució de "l'estat anímic" (Llibertat).

La presidenta de la Fundació, Carla Carbonell, afectada, va defensar el protocol relativitzant que sigui un text definitiu i apuntant que "estem intentant trobar l'equilibri perquè tothom s'hi senti còmode". En un to més endurit, Carbonell va apuntar que "és lícit dir no a tot" però va advertir que una suspensió de la festa pot afectar les subvencions de l'any que ve. "Cal tornar a tenir sentiment de comunitat", va concloure.