Els bars de les places demanen una ampliació de 2 a 4 taules exteriors amb poca esperança

Societat

Tots els bars en règim d'ordenació singular a les principals places de Gràcia (Vila, Virreina, Diamant, Nord, Revolució, Rovira i Sol), ja han tramitat les peticions d'ampliació excepcional a l'Ajuntament amb poc èxit de resposta i amb poques esperances del sí municipal, segons ha comprovat L'Independent aquesta setmana fent la consulta bar a bar -alguns representats a nivell d'associació- i plaça a plaça.

En un treball de camp que ha permès determinar que les peticions van des de les dues taules afegides que ha demanat l'associació de plaça del Sol a les quatre que han demanat també altres bars de places en bloc a Virreina, Revolució o Rovira, de moment no hi ha resposta en la majoria de casos i qui la té li ha sigut denegada. "No tenim cap esperança que ens deixin tenir les taules que tenim sempre, quan a la resta de Barcelona tothom fa el que li dóna la gana", apunta la Carme Morales, que gestiona dos establiments a Revolució i plaça de la Vila, on en un cas té set taules i en l'altre vuit. Justament plaça de la Vila és l'única plaça de les set en què no hi ha hagut unanimitat en la petició: hi ha hagut peticions de dos o quatre. Al Tiramisú, segons apunta un responsable, ja han rebut la denegació a les dues taules demanades.

Ara mateix els bars de les places, d'acord amb la fase actual de crisi sanitària, tenen en el seu espai un màxim de quatre a sis taules, el 50% corresponent a fase 2 de la crisi sanitària. Per exemple, cinc de les deu del Curuba a plaça de la Vila, sis de les dotze al Terra, la Cafetera o el bar de la Virreina a Virreina o quatre de les set al Pepa Tomate o a la Cerveseria de Revolució. "A més hem de suportar la pressió policial i multes de 300 euros perquè no impedim el consum de begudes fora del local", afegeix Morales.
Amb més ànims s'ho miren a plaça Rovira, on divendres passat va desencallar-se després de tres anys d'aturada el nou criteri territorial debatut l'any 2016, aprovat l'any següent i mai engegat fins ara. "És una oportunitat de supervivència", apunten els propietaris de La Rovira, el bar més recent de la plaça.

La publicació del decret de l’Ajuntament pel qual a finals de maig es van establir mesures especials per a la reobertura de les terrasses i l’ampliació de l’espai públic per destinar-ho a aquesta activitat ja s'ha concretat en els últims quinze dies en les peticions que cada bar ha presentat i que oscil·len majoritàriament en demandes de dues a quatre taules per a uns negocis que en fase 2 només poden desplegar el 50% del seu aforament exterior.

En un treball de camp fet aquesta setmana per L'Independent, bar a bar, plaça a plaça, els propietaris dels establiments admeten que hi ha poca esperança en el sí municipal. "No tenim cap esperança que ens deixin tenir les taules que tenim sempre, quan a la resta de Barcelona tothom fa el que li dóna la gana", apunta la Carme Morales, que gestiona dos establiments a Revolució i plaça de la Vila.

Des d'ara i fins al 31 de desembre, sigui en fase 3 o en la nova normalitat, els bars de les places de Gràcia podran tenir un màxim del 75% de l'espai que tenien i només arribaran al 100% sí hi ha una resposta afirmativa a la petició d'ampliació. "Amb un 75% no podem aixecar del tot l'ERTO que afecta encara una part dels nostres treballadors", adverteix Yasmine Renz, de l'Amelie de plaça de la Vila.

El treball de camp, que ha anat constatant aquest sentiment majoritari dels bars de ganes de tirar endavant però d'una lentitud municipal -admesa internament- que pot acabar en silenci administratiu, va engegar a la Virreina: els tres establiments han fet una petició igual, quatre taules més de les sis que ara tenen (els en corresponen 12 en situació habitual).

A la Rovira segueix el trajecte i hi ha novetat: en lloc de les dues terrasses del Vall i del Flanders ja ha arribat des de divendres passat la tercera terrassa, la de La Rovira, al nord de la plaça, que significa el primer moviment dels nous criteris que es van debatre el 2016 i que es van aprovar el 2017, però que encara no s'havien aplicat. "És una oportunitat de supervivència", diuen els propietaris de La Rovira. Avui tenen cinc taules de les deu que li pertocaran i n'han demanat quatre més d'ampliació, igual que el Vall. El Flanders avui és tancat.

La ruta segueix a plaça de la Vila on no hi ha unanimitat en les peticions: el Tiramisú n'ha demanat dues i un responsable explica que ja els hi han denegat. La resta, Curuba, Cadaquès, Candanchú i Amelie, n'han demanat quatre.

Al Sol, on els propietaris del les deu terrasses fa anys que estan associats, la propietària del Joali explica la petició comuna: dues taules per a cadascun de més; habitualment en poden tenir un màxim de sis.

La ruta s'acaba a Revolució i a Diamant. A Revolució, a la Cerveseria expliquen que també n'han demanat quatre, com els de Pepa Tomate, que en conversa al despatx de sobre del local expliquen el mateix, i de moment s'espavilen amb quatre taules. Al Diamant l'únic bar avui fa festa però n'ha demanat quatre (ara en té quatre i aspiraria a la normalitat de vuit).