Registres d'un supervivent

Cultura

Fill, et ve de gust fer un curt animat sobre el coronavirus, jo el tinc al cap. S'hauria de fer ràpid… Seria l'experiència sobre què se sent, com et va atacant el bitxo, com et va envoltant i enfonsant". L'artista visual Guillermo del Valle va escriure aquestes paraules a un dels seus fills a Xile quan va sortir de l'UCI el passat 21 de març a un hospital de Barcelona. Feia uns mesos que vivia a la ciutat comtal quan es va contagiar de la covid19 a finals de febrer. De la seva experiència ha resultat 'Registros del Covid', una mostra que s'inaugurarà el proper 18 de juny a la Werner Thöni Artspace (Legalidad, 49).

La mostra recull la comunicació entre el pare i el fill en els moments en els quals va sobreviure a l'experiència límit del coronavirus, donant lloc a la creació d'esbossos i dibuixos "amb traços del difícil moment i amb colors que donen identitats a la vida i la mort", tal i com expliquen des de la galeria gracienca.

Durant aquests dies tan complicats, Guillermo del Valle va escriure al seu fill una narració amb tot allò que havia viscut i sentit durant setmanes, amb el propòsit que el jove -que havia acabat recentment la carrera de cinema- pogués fer un curtmetratge sobre aquesta història. Després, per tal de documentar millor al jove amb les sensacions i percepcions que estava experimentant, Guillermo del Valle va fer uns esbossos i dibuixos, amb traços simples i ràpids, amb fulls i llapis que va poder aconseguir al centre hospitalari. Tot aquest material, doncs, formarà part de la mostra que està preparant la galeria Werner Thöni ArtSpace i que es podrà visitar des del 18 de juny al 18 de juliol. Segons l'espai gracienc, aquests dibuixos estan realitzats "en la debilitat de la respiració i del cos", i són "testimoni visual de la lluita d'una persona a prop de la mort a mans del coronavirus i que es va retrobar amb la vida". "És una cosa vivencial", explica l'artista, "precària, una forma d'automirar-se en el límit i de registrar-ho per a la autoconsciència". A partir dels colors negre, vermell i verd/blavós, l'artista vol transmetre la indefensió i fragilitat del cos davant d'una situació desconeguda; el virus vermell agressiu i el verd blavós com a missatge d'esperança i vida.

Guillermo del Valle ha exposat les seves obres també a Nantes, Nueva York i Santiago de Chile. A la galeria gracienca serà la segona vegada que exposa. També ha dissenyat més d'una vintena de residències de la costa i els llacs del sud del país llatinoamericà encarregades sobretot per artistes. També ha mantingut al llarg de la seva vida un fort compromís polític amb causes de drets humans i justícia social.

'Registros del Covid' es podrà visitar de dimarts a divendres de 18.30 a 20.30 h, amb totes les mesures de seguretat. Sense cap mena de dubte.