Can Carol, Abaceria, avinguda Vallcarca i Pi i Margall, escenari de les obres de l'estiu a Gràcia

Societat

Gràcia ja ha començat a desplegar l'habitual estiu d'obres que enguany suposarà més aviat el maquillatge ara anomenat urbanisme tàctic i que s'afegirà a la continuïtat o finalització de projectes que estaven iniciats i que es volen acabar malgrat la pressió de destinar més diners a polítiques socials. Pi i Margall, avinguda Vallcarca, Can Carol o l'Abaceria són els grans noms de l'estiu en política de pedra, la que a Gràcia tradicionalment ha transformat el districte a nivell urbanístic i de mobilitat.

Només Can Carol d'aquests quatre primers ja ha iniciat o reprès obres amb la idea d'acabar a principis de setembre la reforma integral que es va engegar el passat abril de 2019 i que havia de durar dotze mesos. Mentrestant, però, ja està actiu el concurs sobre la gestió cívica de l'equipament i la Federació de Barris de Gràcia ha demanat als partits per carta que es veti l'accés a entitats de Vallcarca per garantir la "neutralitat" de la gestió.

On també s'han mogut màquines és a Via Augusta, dos mesos després que l'Ajuntament anunciés un carril bici provisional entre l'avinguda Diagonal i Travessera de Gràcia. El nou carril bici seguirà el model del carrer Indústria i es traçarà enganxat a la vorera lateral, de manera que es desplaçaran els carrils de serveis i aparcament cap a la calçada i en alguns trams el vehicle motoritzat tindrà un carril.

L'Abaceria torna a registrar moviments corresponents a la fase 2 (de cinc) de desamiantat de la coberta de l'antic mercat però els treballs de construcció de la bombolla per extreure el fibrociment no es faran fins al 6 de juliol. L'empresa encarregada de les avaluacions ambientals prèvies ja ha contactat amb els veïns de l'entorn que van oferir els seus balcons i les noves medicions es faran abans de la setmana del 20 de juliol, quan es tornarà a treure plaques de la coberta.

Pel que fa a l'avinguda Vallcarca i Pi i Margall, pendents tots dos d'una gran reforma, el Districte estudia traçar el carril bici ja aquest estiu en el primer cas i mantenir el carrer pacificat en cap de setmana en el segon cas.

Les obres de l'estiu a Gràcia tindran enguany almenys quatre escenaris principals: el futur centre cívic de Can Carol, l'antic mercat de l'Abaceria, l'avinguda Vallcarca i l'avinguda Pi i Margall.

Només Can Carol d'aquests quatre primers ha iniciat o més aviat reprès obres, com és el cas, la setmana passada amb la idea d'acabar a principis de setembre la reforma integral que es va engegar el passat abril de 2019 i que havia de durar dotze mesos. La transformació de l'antic casalot, però, ve amanida un cop més per la pugna entre les dues federacions de veïns de Vallcarca.

La Federació de Barris de Gràcia, que agrupa Gràcia Nord-Vallcarca, ProVallcarca, El Coll-Vallcarca, Passeig Turull, Vallcarca-Penitents, Baró de la Barre i Comerciants de Vallcarca, ha demanat per carta als partits polítics que el concurs per a la gestió cívica de Can Carol, obert ja fins al 3 de juliol, només sigui per a empreses culturals i no federacions i que aquestes no tinguin cap relació amb Vallcarca "per afavorir la neutralitat del procés", en al·lusió a l'aspiració de la Federació d'Entitats Amigues de Can Carol i Consolat, impulsada pels moviments socials. D'altra banda, Lara Saiz, de l'aula ambiental Turull, i Eva Imbernon, de l'AFA de l'escola Josep Maria de Sagarra, seran els representants veïnals al jurat del concurs.

On també s'han mogut màquines és a Via Augusta, dos mesos després que l'Ajuntament anunciés un carril bici provisional entre l'avinguda Diagonal i Travessera de Gràcia. El nou carril bici, mentre no s'executi el projecte definitiu que lidera Sarrià i que suposarà més endavant l'eliminació de la rambleta, seguirà el model del carrer Indústria i es traçarà enganxat a la vorera lateral, de manera que es desplaçaran els carrils de serveis i aparcament cap a la calçada i només es perdran tres espais.

L'Abaceria torna a registrar moviments corresponents a la fase 2 (de cinc) de desamiantat de la coberta de l'antic mercat però els treballs de construcció de la bombolla per extreure el fibrociment no es faran fins al 6 de juliol. L'empresa encarregada de les avaluacions ambientals prèvies ja ha contactat amb els veïns de l'entorn que van oferir els seus balcons i les noves medicions es faran abans de la setmana del 20 de juliol, quan es tornarà a treure plaques de la coberta. Habitualment per Festa Major no hi ha obres d'aquesta evnergadura però el calendari oficial marca ara l'inici de la fase 3 de desamiantat entre el 17 i el 24 d'agost.

Pel que fa a les avingudes Vallcarca i Pi i Margall, immerses totes dues en debats veïnals que s'havien de traduir en execucions urbanístiques en aquest mandat, l'opció que es planteja des del districte passa per l'anomenat urbanisme tàctic: en el primer cas ja s'ha fet la proposta des del Districte a l'Ajuntament per desplegar el carril bici, i en el segon cas la idea és ampliar els caps de setmana pacificats.