“A l’àmbit de la cura personal hem de ser molt conscients del nostre consum”

Societat

El passat 12 de maig van apujar la persiana de Clar Barcelona al carrer Maspons amb l’objectiu de compartir la filosofia de perruqueria natural i vegada, amb tractaments de cabina spa, teràpies alternatives i tallers ; un projecte que és la culminació de la trajectòria professional i personal de Paulina Squadrito, xilena inquieta que va arribar a la ciutat comtal ara fa deu anys. El centre pretén ser un referent de l’autocura i el creixement personal, un espai que convida a la connexió.

Quin és l’origen del projecte Clar? Com arribes fins aquí?
A partir de la meva maternitat, perquè començo a fusionar la part professional amb la feminitat i la meva espiritualitat. Però tot arrenca molt abans i és fruït de la meva trajectòria tant personal com laboral. De petita no era de seguir les modes però sí buscava la diferència, un estil propi, em feia la meva pròpia roba; sempre vaig tenir un punt imaginatiu i una mirada a la cura personal saltant-me les modes, perquè creia que era important connectar amb una mateixa lliurement per sentir seguretat.

Així que tenies molt clar a què t’hi dedicaries?
Quan vaig acabar els estudis em vaig posar a treballar com a actriu i va ser quan vaig descobrir el maquillatge, els efectes especials, el maquillatge creatiu, així que vaig marxar a Buenos Aires a fer formació en maquillatge pèro abans a Xile em vaig formar en cosmetologia i estètica integral. Això em va aportar el contacte amb la clienta, i no és només en un sentit estètic. Després vaig treballar en una firma de maquillatge, i en tornar a Xile, vaig fer de professora en una escola i vaig entrar a la televisió, i aquí vaig aprendre moltíssim. Van ser tres anys intensos on també vaig treballar com a maquilladora per al teatre i el ballet de Xile.

Però no va ser suficient…
Fins aquí havia descobert una part social i de connexió amb les dones però sentia que alguna cosa més volia aportar, així que em vaig interessar per l’assessoria d’imatge, perquè creia que podria descobrir un llenguatge per entendre’m millor amb mi mateixa i amb les dones.

I quan vas arribar a Barcelona vas seguir el mateix camí?
Quan vaig acabar assessoria em vaig quedar embarassada, i vaig fer molt ioga, tallers de massatge infantil, i va ser quan focalitzo la mirada cap a les mares i els infants, la importància de reunir-se en tribu. Per conèixer millor els productes que hi havia aquí em vaig fer usuària de Birchbox, i cada mes rebia productes de cosmètica i bellesa; quan va arribar una barra de llavis vermella alguna cosa va canviar en mi. Era com si tot el que havia après durant tota la meva trajectòria encaixés, vaig començar a empoderar-me, a preocupar-me de sentir-me bé.

I vas posar en marxa un nou projecte?
Sí, el 2016 vaig desenvolupar el projecte Reconecta-T, enfocat en no deixar de banda ni abandonar la imatge positiva d’una mateixa, en la importància d’adquirir hàbits i rituals per sentir-te més segura, amb més autoestima. Vaig visitar alguns espais però llavors no estaven en la línia que anys després estaria més acceptada i estesa sobre el “cuidar-nos per cuidar”..

I quan decideixes obrir Clar?
Més endavant vaig començar a desenvolupar un projecte més enfocat a empreses però que finalment no va tirar endavant. Quan surt la possibilitat amb el meu marit d’aconseguir finançament per un projecte propi on pogués ajuntar tots els coneixements i propòsits que havia desenvolupat al llarg de la meva carrera i també com a mare, és quan ho vaig saber. Era el meu propòsit. Clar és la culminació de tot un procés de vida.

Quin és el vostre tret diferencial?
És un espai kids friendly, d’Eco-Rituals, de cultura sostenible i vegana amb serveis de perruqueria, teràpies alternatives, tallers i tot allò relacionat amb l’autoconeixement i l’autocura. El que el diferencia és aquesta ànima que es mou a través de tot allò natural, sense ambicions, no pretenem més que inspirar i aportar benestar. Creiem que hem de ser coherents i si volem estar connectats hem d’intentar ser conscients de tot allò que consumim, i tenir en compte el procés i la factura del producte fins arribar aquí. També és cert que aquesta consciència i sensibilització s’ha incrementat en els darrers anys.

Com és l’espai? Quines activitats teniu planejades?
L’espai està dividit en dos, en una part donem els serveis de perruqueria, manicura i pedicura, massatges, teràpies, maquillatge, depilació, etc, i en l’altre -que encara s’ha d’acabar de definir- serà una sala d’activitats. No puc ser infidel a totes les idees i conceptes que se’m van despertar amb la maternitat, i per això oferirem serveis per a les mares i els infants. Crec que ara hi ha un despertar femení, un empoderament que està passant a nivell mundial, i sento el deure d’aportar com a mare i dona.

Quins són els productes que feu servir?
Treballem amb diferents proveïdors però per a cabell utilitzem Aveda, que són vegans i naturals i pioners d’aquesta filosofia. A més, tots els articles d’un sol ús que hem de fer servir en el dia a dia intentem que siguin el màxim biodegradables mantenint una coherència amb tot el que fem i tenint cura del nostre planeta.