Els col·lectius de Vallcarca es revolten de nou contra NyN però proposen diàleg

Societat

Núñez y Navarro ha tornat a intentar reprendre aquesta setmana els treballs previs de les promocions sobre les quals té llicència en el pla Vallcarca, principalment al carrer Farigola, i els col·lectius de Vallcarca vinculats als moviments socials han respost amb una actitud hostil però menys dura que en l'episodi de novembre de 2018, que va dur a les dues parts a trencar les negociacions que s'havien saldat amb un primer pacte sobre 16 futurs habitatges amb preu regulat.

Dilluns va ser dia de nervis al barri quan van aparèixer uns operaris que es van identificar com a vinculats a l'empresa constructora i a l'Ajuntament. Fonts municipals van justificar els treballs com a "essencials" en tant que previs a les obres que la propietat privada ha d'executar en aquest àmbit del nucli històric de Vallcarca. Els moviments socials van reaccionar de manera similar a l'episodi del novembre de 2018, quan les màquines van entrar al solar de Farigola 5 per fer cates en el terreny. En aquella ocasió, NyN va donar per trencat l'acord signat l'estiu de 2018 amb l’aval de l’Ajuntament per l'impediment d'accedir a fer les obres i per les amenaces rebudes. Els moviments socials sempre han apuntat que aquell acord era "insuficient".

L'Assemblea de Vallcarca va apuntar dimecres en un comunicat que l'Ajuntament ha demanat "gestos i bona voluntat amb NyN" però que aquests col·lectius veïnals segueixen preocupats per "un model de construcció insostenible, que maximitza el benefici, que el·lititza el barri i que expulsa a les veïnes més precàries". En aquest sentit, el comunicat es tanca emplaçant NyN i l'Ajuntament a una taula de negociació que pacti el lloguer regulat, el preu del metre quadrat de referència per al lloguer regulat i quines promocions de la iniciativa privada s'hi sotmetra.

D'altra banda, la Federació de Barris de Gràcia, que agrupa ccol·lectius de Vallcarca més vinculats a plataformes i associacions més tradicionals, s'han reunit aquest dimecres amb el Districte per presentar una alternativa que permeti aparcar la promoció d'habitatge públic de 34 pisos de la carretera de Sant Cugat que ara mateix està en fase de redacció de projecte. La proposta s'argumenta en la priorització de comprar pisos buits en lloc de fer habitatge social en un espai actualment verd.