El dia del llibre i de la rosa més distant

Cultura

Rebatejat com a Sant Jordi d'estiu o com el Dia del Llibre i la Rosa, aquest 23 de juliol ha estat una jornada particular, tan estranya i diferent com són ara els dies des del passat mes de març. L'esforç per mantenir una de les tradicions més esperades de l'any no s'ha viscut amb la mateixa dedicació ni intensitat per part dels propis protagonistes. Cadascú ha fet el que ha considerat més oportú davant d'una situació excepcional. No és Sant Jordi, com bé recorden els amics de Taifa (que ja no fan "la broma de quina santa és, que la fa tothom"), sinó un intent per celebrar el retrobament dels lectors amb els llibres a les llibreries i a les parades al carrer, segons han insistit des de la Cambra del Llibre de Catalunya. Però amb la contradicció d'evitar concentrar gent i socialitzar el mínim imprescindible i alhora donar suport al sector del llibre, a Gràcia, algunes llibreries han preferit considerar la jornada "normal" i d'altres s'han apuntat a la iniciativa, però amb algunes reserves i seguint, per suposat, totes les recomanacions habituals.

A la llibreria Casa Anita van decidir que com era "un xic difícil mantenir les distàncies a l'interior de la botiga", van preferir treure dues taules grans al carrer tot just davant la llibreria. A la tarda es van instal·lar a la parada de la placeta de Sant Miquel, dedicada a il·lustració, amb la companyia de la Carme Solé Vendrell, la Patricia Geis, la Mercè Galí i el Gustavo Roldan Devetach. Enguany, la popular Trobada d'Il·lustradors a Pla Salmeron no ha pogut ser i s'ha viscut una versió alternativa. Però almenys, hi han estat. Com també ho ha fet la llibreria Ona, que després d'anul·lar les signatures que tenien planificades a l'espai la Bookeria de Pau Claris, algunes autores i autors s'han passat per la llibreria els dies previs per deixar signats i dedicats exemplars del seus llibres; és el cas de Jordi Borràs ('La força de la gent', Julià Guillamon ('Les cuques') o Carla Gracia ('Set dies de Gràcia'). Aquests dos últims escriptors sí que han estat presents, a la Memòria, igual que Rafel Nadal.

També tenia firmes planificades Maite Libros, però es van haver de cancel·lar i la històrica llibreria de Gal·la Placídia ha celebrat la jornada sense paradeta exterior. Per la seva banda, la Plaça de la Vila presentava un ambient ben diferent a les anteriors cites de Sant Jordi; només la parada de la Memòria com a testimoni de la clàssica jornada que no ha tingut res de clàssica però sí d'anecdòtica: el president Quim Torra ha comprat un llibre i una servidora no ha pogut resistir-se'n, i ara és més feliç que ahir amb el 'Cuaderno de vacaciones' de Blackie Books, un clàssic de l'estiu. Altres llibreries han viscut el dia com ahir i pretenen fer-ho igual demà (Cap i Cua, Atzavara o Haiku).