Carla Carbonell: “La festa amb guarnit simbòlic i virtual és dir: no ens han vençut”

Societat

En el moment que estem enregistrant aquesta entrevista, te la jugaries a dir que 100 x 100 hi haurà Festa Major?
No asseguro res, però una festa digital com l’estem preparant és impossible que l’anul·lin. Festa n’hi haurà; ara, si el Procicat tomba el guarnit simbòlic -que es pot penjar en una tarda amb menys de deu persones-, em sabria molt de greu.

Porteu mesos de debat amb un protocol d’activitats presencials mínimes que no ha servit. Heu estat ingenus?
Vam treballar un tipus de festa segura, a l’estil de com s’està fent el Grec i el Cruïlla, i amb actes de carrers sense crida totalment veïnals, de baixar la cadira i petar la xerrada. Tot allò es podria adaptar ara, però la nova resolució és tan genèrica -tècnicament no pots menjar-te un gelat pel carrer- que ens ha obligat a tirar enrere.

Parleu de festa veïnal potser oblidant que la gent no ve a la Festa Major per les activitats sinó pel passeig. Com s’evita?
Això ja passa ara cada dia previ de Festa Major. Els que passegen no es queden una hora aturats a un carrer veient una activitat. L’única diferència entre passejar amb guarnit simbòlic o passejar sense és que mires amunt.

Enguany no hi ha concurs de carrers, però en quina mesura es percebrà que heu potenciat el concurs de balcons?
No és una substitució però sí que el confinament ens ha permès veure que la gent ha fet vida als balcons. Els balcons han servit per expressar-nos, i això és el que pretén el guarnit de Festa Major. I aquest any té un sentit especial.

La festa virtual pot tenir un sentit de símbol de resistència, però potser és un succedani del que hem pogut fer.
Una Festa Major sense carrer no és Festa Major. Per això és tan important el guarnit simbòlic; com a mínim així es mantindrà l’esperit viu. És dir no ens han vençut.

Heu reformulat l’edició 2020, el 2019 va haver-hi incidents greus, el 2017 el Bicentenari amb els atemptats, vas haver de reordenar econòmicament l’entitat. Cansada?
Una mica sí. T’acabes buidant, com va dir Guardiola, i aquest any ha estat el més esgotador, com una cursa de fons.

Quantes Festes Majors et queden?
Una més, el 2021, i no repetiré. I plegaré abans si percebo que he perdut el suport de la majoria dels carrers.