Les felicitacions dels lectors (VI)

Societat

Cesca Sancho - En nom de la junta de l'AV Park Güell-Sanllehy-La Salut

La Salut és un dels tres petits barris de Gràcia que, al voltant de la muntanya del Carmel, anomenada pels veïns muntanya pelada està també protegit pel Park Güell. L'Independent de Gràcia sempre ha trobat un espai per donar veu als veïns, aportant informació fresca i sensibilitat a les notícies que hi passen setmanalment. L'Associació de veïns i veïnes del Park Güell, La Salut, Sanllehy som una associació nova i petita i ens ha anat molt bé i ens ha estat de molt ajut que L'Independent de Gràcia hi fos. Per a saber i seguir, nosaltres i els nostres socis i sòcies, a qui els fem arribar sempre la publicació, tot el que passa en un districte tan gran i variat. I que per molts anys i que no parin…! Felicitats per aquests 20 anys tan plens de vida!

Joan Lafarga Oriol - Activista social

Gràcia és moltes coses, depenent per on te la miris és una cosa i una altra al mateix temps, però sobretot és una societat normal, construïda per persones normals i amb idees normals, per diverses que siguin. Aquesta normalitat és el que li ha atorgat el dret de ser subjecte polític, o sigui un lloc on les decisions les prenen els seus ciutadans i ciutadanes amb la més absoluta de les normalitats. O així hauria de ser.

Gràcia té una història curta però intensa, té una ciutadania compromesa i sempre exigent de llibertat. Gràcia té un club de futbol i un de natació que són històrics, té gegants i castellers, esbarts i gent de cau, un campanar únic, una festa major espectacular i una festa de Sant Medir fantàstica, té una ràdio i experiència en TV, té comerç de proximitat, gent de teatre i entitats centenàries, té entitats solidàries i experiències noves. Això sí, a Gràcia hi trobarem pocs súbdits dels que els agraden “les coses dels reis i princeses”. Ja havíem dit que Gràcia és una societat normal.

Perquè tot això, ben remenat, faci un bon xup-xup, calia un mitjà escrit compromès i amb continuïtat on tothom s’hi pugui trobar i que es faci ressò del que passa a Gràcia. 20 anys de l’Independent de Gràcia és esdeveniment important i un miracle preciós difícil d’entendre sense la resta de moviment que genera Gràcia, dia si, dia també. Els nostres ulls i les nostres orelles, com els agrada de recordar-nos.
Si Gràcia no hagués tingut un mitjà com l’Independent no seria una societat normal. Gràcies amics i amigues de l’Independent i per molt anys més.

Roger Gispert - Activista social

Amigues i amics de l'Independent, guardo el primer exemplar de l'Independent , tenia el pressentiment que algun dia podria dir amb il·lusió que tinc el primer, i aquest dia ha arribat. Moltes felicitats per la feina, que les dificultats són i han estat moltes, però som moltes que cada divendres ens assabentem de les coses que passen a la nostra Vila i que no són del nostre àmbit, encara que, no ens enganyarem, no hi ha periodisme a gust de tothom i de vegades no ens agrada com s'enfoca algun tema que ens afecta. Però aquí és on està la gràcia! Molts ànims i força i a seguir 20 anys! Felicitats i visca Gràcia Lliure!

Jaume Collboni - Primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona

La informació és bàsica i essencial en una societat democràtica com la nostra. Però en un món cada vegada més global, també cada cop resulta més essencial el paper de la informació local, doncs incorpora el valor de la proximitat i de parlar-nos sobre els temes més pròxims, sobre el terreny, ajudant-nos a no perdre el pols de la realitat que ens envolta. Els mitjans locals ens ajuden a que la ciutadania de Barcelona estiguem més i millors connectats a la vida de la ciutat. Per això, celebro que una publicació com L’Independent de Gràcia hagi arribat als seus primers 20 anys de vida, havent esdevingut un referent del districte, així com un exemple a seguir per a totes les publicacions barcelonines de barri. Per molts anys més, amigues i amics!

Joan Josep Isern - Crític literari i activista fabrià

La primera bona notícia del divendres –de cada divendres- m’arriba de bon matí quan a quarts de set em connecto a la pàgina web de l’Independent de Gràcia i ja m’espera la versió en pdf del nou número acabat de sortir de la impremta. Una estona després, a través del correu electrònic, ja he escampat l’exemplar a un seguit de contactes, del barri o de més enllà, que sé que ja l’estan esperant.

Pels volts de les nou m’encamino cap a la plaça (des de fa una pila d’anys els divendres comprem la vianda a l’Abaceria i ara al passeig de Sant Joan) i allí trobaré l’exemplar en paper la lectura detallada del qual m’acompanyarà al llarg del cap de setmana. Són rituals particulars que combinen perfectament amb el ritual del setmanari d’informar bé, sense estridències i amb un altíssim grau de professionalitat sobre tot el que passa al barri. No és, doncs, producte de la casualitat que l'Independent de Gràcia hagi arribat als vint anys de vida. La gent de l'Independent fa la seva feina bé perquè, bàsicament, se la creu. Per això cada setmana posa al nostre abast un producte interessant, proper, amè i molt digne.

No sé si m’he explicat prou però, per si de cas, tancaria aquesta breu salutació dient que a casa ens el creiem, a l’Independent de Gràcia.

I que sigui per molts anys més!

Judith Calabria - Consellera tècnica del Districte

Per molts anys a totes les persones que feu i heu fet possible cada setmana cada pàgina d’aquest diari: Ara fa 20 anys arribava a Barcelona amb la il·lusió d’estudiar la carrera i establir-me en un barri que ha acabat sent la meva llar.

He viscut els darrers anys compartint les notícies i moltes estones amb aquelles persones que darrera del paper, la pantalla o de la llibreta persegueixen l’actualitat dels nostres barris. A qui ho feu possible, tota la força per seguir endavant en aquests temps tan complicats. També vull encoratjar-vos per mantenir el compromís amb la vostra professió, amb la veritat i el rigor.

Que per molts anys més puguem gaudir els matins de divendres amb l’Independent!

Grup Agita’t a Gràcia - Ateneu Llibertari

Des d'Agita’t a Gràcia (grup cultural acabat de constituir a l’Ateneu Llibertari) volem felicitar-vos per aquests primers 20 anys desenvolupant un projecte de premsa de barri independent i buscant la qualitat informativa.

El nostre grup aglutina una majoria de la gent que ha estat dinamitzant l’activitat cultural de l’Ateneu Llibertari en els últims quatre anys i volem agrair-vos el tractament que heu donat a la nostra programació. Moltes de les nostres activitats han estat reflectides i tractades amb criteris periodístics, sense barreres ideològiques. Així pensem que ha de ser per tothom i, per això, creiem que L’Independent pot ser un exemple i referent del periodisme lliure al servei del barri. Endavant! Salut i Llibertat.

Jordi Fàbregas - Músic. Activista cultural

PER MOLTS 20 + 20 + 20… ANYS MÉS. FELICITATS L’INDEPENDENT DE GRÀCIA. Llarga vida, companys que cuineu setmana rere setmana aquest gran finestral obert a la intensa vida i activitat social i cultural de la nostra vila de Gràcia. L’Independent ens cal i ens fa molta falta, ara més que mai, malgrat tots els embats i ventades que ens arriben des de tots els punts cardinals i que sembla que ens vulguin fer parar i estar callats i quiets, cadascú a casa seva i com menys moviments conjunts millor.
De cap manera! La independència és un concepte global que abasta i vol dir moltes coses i, sobretot, una gran obertura de conceptes i pensaments i ara mateix, quan precisament estem vivint uns moments de pandèmia unificadora, ens cal la mirada crítica de l’Independent que puntualment ens arriba a les nostres mans cada divendres i ens fa sentir vius i orgullosos de pertànyer a l’actiu i estimat virus gracienc.

Hem treballat colze a colze durant aquests vint anys dinamitzant la vida musical i cultural de Gràcia i hem de seguir fent-ho per molts 20 + 20+ 20 anys més. Amunt i Crits i Moltes felicitats!

Alberto Lacasta - Portaveu del grup municipal del PSC al districte de Gràcia

En uns moments on tots es consumeix en càpsules, en espais de cinquanta-nou segons, en 280 caràcters i un dia de permanència, complir vint anys de compromís amb els veïns i veïnes de Gràcia es fa difícil de mesurar i trobar les paraules adients. Sempre diem que la política municipal és la més propera, la més pròxima a la ciutadania, i el paper de la premsa local, dels seus i les seves periodistes, és fonamental. Gràcies a mitjans com l'Independent, la ciutadania fa més seva la política local, s'arrela més al territori. Per això només podem dir: Gràcies. Gràcies als i les periodistes que han passat per l'Independent aquests vint anys, als columnistes, als veïns i veïnes que han adreçat cartes al director i als membres de l'Associació Cultural de L'Independent. Que siguin molts més anys aixecant-nos el divendres i mirant que porta aquesta setmana l'Independent!

Castellers de la Vila de Gràcia

Els Castellers de la Vila de Gràcia us volem agraïr la feina feta tots aquests anys per l’Independent, som conscients que tirar endavant una publicació de premsa local no és senzill, no ho és, però és absolutament necessari. Tot i que sempre heu donat informació sobre la colla, ens agradaria una mica mes d’informació castellera, som així… mai en tenim prou, i que agaféssiu d’exemple algunes publicacions locals més tradicionals, però som consicients que res és fàcil i que sempre heu mantingut un voluntat de col·laboració constant amb les entitats, d’apropar-nos la informació de la Vila i de treballar per la premsa local que, com els castells, tant s’estimava l’Albert Musons.

Equip de Comunicació del CAT Tradicionàrius

Des del segle XIX, cada període de la història de la Vila de Gràcia ha anat lligat a una o més publicacions. La premsa gracienca ha jugat un paper essencial en el relat dels esdeveniments que ens han conduït a avui mateix, a Gràcia i més enllà. Ha configurat, en bona part, la identitat gracienca i, a la vegada, se’n ha nodrit de la nostra singularitat. De la Campana de Gràcia i l’Esquella de la Torratxa a L’Independent de Gràcia passant pel Carrer Gran. És una bona ocasió per recordar el seu editor: l’estimat Albert Musons, periodista i activista cultural. Els darrers vint anys la ciutadania de Gràcia i les entitats hem tingut el privilegi de comptar amb L’INDEPENDENT que, de forma exemplar i fent honor al seu nom, ha reflectit el pols de la Vila i ens ha omplert de continguts diversos i plurals cada setmana. Sens dubte, el futur, no es podrà parlar d’aquest període de la nostra història sense fer referència a la capçalera local més important del Pla de Barcelona. Felicitats a tots i totes que l’han fet i la fan possible. Visca l’Independent! Visca Gràcia! Visca Gràcia Independent!

Jordi Farriol - Portaveu del grup municipal de BComú a Gràcia

Un divendres qualsevol. Llegeixes sobre entorns propers que no coneixies. Sopars de Festa Major. Periodistes locals. Hi parles. Cròniques que t'agraden. Altres que no comparteixes gens. Divendres. Obituaris de gent a qui encara trobes a faltar. I un que l'has d'escriure tu. Tristors compartides. De Verd. Aquell article d'un concert que et va fer descobrir aquell grup. Alegries compartides. L'avanç de cada Festa Major a juliol. Cada divendres al Mercat de l'Estrella. El meu pare també l'agafa cada setmana. I la tieta el llegeix per internet a quilòmetres de distància. De quants caràcters pot ser l'article? Amb espais o sense? Massa coses al cap, i el cap tant lluny del cos. Divendres. El fill d'aquella companya d'institut que et reconeix en la foto d'una entrevista. Ai, sí, que a Gràcia teniu l'Independent cada setmana. Ara ens entenem. Ara discrepem. Hemeroteca local. I, 20 anys després, avui torna a ser divendres.