El pla d'usos no registra les baixes de llicències provocades per la Covid i les preveu per al 2022

Societat

Quan el març de 2016 l'Ajuntament va aprovar inicialment el pla d'usos d'establiments de pública concurrència, que s'havia discutit des del 2014 i que reformava la normativa de llicències per a locals d'oci de 2005, la paraula central que hi emergia era decreixement, sobretot en l'anomenada zona saturada corresponent a la majoria del nucli històric (places de la Vila, Revolució, Virreina, Diamant, Astúries, Terol i entorns de les estacions de metro). Aquell decreixement creava un cens actualitzat de llicències i el feia voluntàriament decreixent, és a dir, si es revocava una llicència, es restava de la quantitat de llicències del cens i ja no es podia tornar a recuperar.

Les dades a les quals ha tingut accés L'Independent periòdicament, actualitzades a juliol de 2020, mostren l'evolució a la baixa des del juny de 2016, quan es va aprovar definitivament el nou pla d'usos. En aquell moment, hi havia a Gràcia 591 activitats de restauració amb llicència, 16 activitats musicals, 45 botigues de menjar preparat i 25 establiments de comerç alimentari amb degustació. Aquestes eren les quatre categories principals del pla d'usos.

La situació a juliol de 2020, diametralment oposada a aquell moment, ara fa quatre anys, de recuperació econòmica, en la qual fins i tot s'apuntaven amb consens polític projectes oxigenadors dels carrers secundaris de Gràcia com la Social Street per donar espai i visibilitat als tallers artesans, té uns números diferents però que encara no retraten l'impacte de la crisi sanitària en l'economia local. A juliol de 2020 hi ha 563 activitats de restauració, 16 activitats musicals, 46 botigues de menjar preparat i 24 comerços alimentaris amb degustació.

El descens és evident, una trentena de locals han tancat i han vist revocada la llicència en aquesta zona saturada del nucli històric. Però la dada de juliol de 2020 només és significativa si es compara amb l'anterior dada que té el Districte i que correspon a abril de 2019, molt abans que ningú imaginés una crisi com l'actual. I aquí on es veu que encara no hi ha hagut sobre el paper l'efecte pandèmia: l'abril de 2019 hi havia 564 activitats de restauració (una més que ara), 16 activitats musicals (tot igual), 46 botigues de plats preparats (tot igual) i 25 comerços alimentaris amb degustació (una més que ara). Només dues llicències menys en el període abril 2019-juliol 2020.

Els tècnics municipals consultats per aquest setmanari són clars a l'hora d'explicar aquesta invisibilitat en les dades de locals afectats per la crisi sanitària, que a la vista dels veïns es tradueix en un creixement progressiu en els últims mesos dels locals buits amb el rètol de lloguer o amb l'esclat d'anuncis de traspàs de molts bars i restaurants encara oberts. "Les baixes motivades pel Covid19 no les veurem fins al 2022", apunten aquestes fonts.

El pla d'usos, i el cens actualitzat de llicències, beu de la inspecció periòdica municipal, de les notificacions oficials dels propietaris dels establiments o de l'observació dels veïns, però els tècnics sempre donen com a marge dos anys de persiana abaixada per iniciar els tràmits de revocació de llicència i decreixement de facto del cens.