Jiwar es reactiva a l'estiu i renova una intervenció artística a Gal·la Placídia

Cultura

El projecte de les pilones esfèriques de la plaça Gal·la Placídia -una intervenció urbana que l’artista iranià Behzad Shafagh va portar a terme durant la seva residència a Jiwar el 2017- s’ha actualitzat aquest estiu amb la incorporació d’un darrer personatge, Mamma Africa (Miriam Makeba), la icònica cantant i lluitadora pels drets civils a Sudàfrica. Per a l’associació cultural gracienca, el que sembla només un joc decoratiu, el fet d’intervenir una peça del mobiliari urbà, pren una dimensió política perquè l’artista escull uns personatges específics com a model. Shafagh es va instal·lar a Gràcia amb un altre artista iranià ara fa tres anys i el 2019 havia de tornar amb un grup d’artistes procedents del seu país però els van denegar el visat. Finalment, ell va aconseguir traslladar-se a València i ara viu a Alacant. A principis d’agost, recuperant els lligams amb Jiwar, va tornar a la Vila i va aprofitar per retocar la intervenció de les pilones i afegir el personatge de Mamma Africa. L'artista iranià va actualitzar així el projecte pintant durant uns dies a les nits. "Val molt la pena que la gent que passi sàpiga perquè i qui ha fet això", explica Estrada, i afegeix: "Shafagh forma part de tota una minoria d'artistes joves que viuen un drama quan vo-len sortir del seu país".

Tot i anunciar el tancament de les residències artístiques el març de l’any passat coincidint amb les darreres portes obertes que mos-traven el treball de l’arquitecte Scott G. Patterson, i fer el comunicat oficial uns mesos després per agrair el suport a l’associació cultural durant aquests set anys, Jiwar s’ha reactivat aquest estiu per recolzar la proposta artística del seu antic artista resident. “No som proactius però sí estem atents i no deixem passar oportunitats com aquesta”, explica la seva màxima responsable, Mireia Estrada, que ara mateix té altres projectes personals en marxa i ha deixat Jiwar “en guaret”. Durant la seva trajectòria, l'entitat -amb seu al carrer Astúries- ha acollit un total de 327 artistes, dels quals 272 en els programes de Jiwar i la resta provinents de col·laboracions amb altres institucions. També ha consolidat els projectes de Construint veïnatges (5 edicions), Xabaca (2 edicions), Programa d’Escriptura (5 edicions) o l’Hort de la Vila.

Barcelona Districte Cultural reprograma a Gràcia. La vuitena edició d'aquest cicle cultural de proximitat –que programa dansa, música o cinema- inclou un total de vuit activitats a Gràcia, sis a la Sedeta i dos al centre cívic del Coll-La Bruguera. Arrencarà l'espectacle Laboratori Sonor de la banda Aupa Quartet el 22 de setembre a les 17.30 h a l’equipament de Camp d’en Grassot. Cal inscripció prèvia.