Neix Agita't, grup llibertari per fer actes transversals

Política

Vinculats a l'Ateneu Llibertari del carrer Alsina però reivindicant la memòria de l'ateneu històric del carrer Perill, una dotzena d'activistes han impulsat aquest estiu Agita't Gràcia, un nou grup per impulsar actes transversals. Tot i que com a Ateneu ja s'havien generat algunes experiències amb Ajoblanco o amb Joves Gitanos, ara la crida és definitivament oberta "a la Taifa, La Canibal, La Torna, l'Ateneu Roig, la Violeta, el Banc Expropiat…", explica Xavi Oller, un dels portaveus. El calendari ha arrencat, principalment amb seu a l'Ateneu, aquest divendres 11 amb un recital de poesia del xilè Javier Peralta o ja a l'octubre, el dia 9, amb una xerrada de Faye Seckva, sobre mutilació genital femenina a l'Àfrica. El 22 d'octubre hi haurà un recital de garrotins de Lleida en col·laboració amb col·lectius gitanos.

Oller remarca que l'agenda llibertària no es deixa de banda, perquè ja preparen un homenatge a l'activista Doris Enzinger, però l'objectiu a mig termini del nou grup és la creació d'una "coordinadora cultural" i "barrejar-nos amb altres entitats sense deixar de recollir el pensament llibertari".
Com a imatge del col·lectiu, Agita't ha aprovat aquesta setmana un símbol històric: el logo que va fer servir l'Ateneu Llibertari de Gràcia del carrer Perill durant bona part dels anys vuitanta i que la porta metàl·lica de l'Ateneu va tenir pintat fins al 2002 quan aquest Ateneu va tancar. "És un logo que vol refermar la pertinença gracienca del grup i que recull, adaptada, simbologia tradicional de la Vila de Gràcia, i al mateix temps ens remet al vell municipalisme llibertari", explica el grup en un comunicat oficial.

Remarcant aquesta sintonia amb l'històric ateneu del carrer Perill, Agita't subratlla que el fil negre continua perquè l'Ateneu Llibertari "treballava sovint coordinadament amb altres entitats gracienques, destacant les associacions de veïns, els grups ecologistes, els grupuscles independentistes o els veïns i les veïnes del carrer Perill".