Clàudia Cardoner i Sònia Baró: "Ja està bé que els professionals sanitaris passem de moda"

Societat

Clàudia Cardoner, a la dreta, i Sònia Baró, al centre, pregoneres de la Festa Major de la Salut 2020, amb l'equip del CAP Larrard. Foto: cedida

La Festa Major de la Salut concentra aquest cap de setmana la majoria dels seus actes començant pel pregó de divendres 18 de dues professionals sanitàries del CAP Larrard, Clàudia Cardoner i Sònia Baró, que han estat molt implicades en els últims anys en l'elaboració del pla comunitari del barri i que lògicament en els últims mesos han viscut de prop localment la crisi sanitària. "Les dues hem participat en el diagnòstic del barri, encara que sempre penses que t'hi pots implicar més", apunta Cardoner. "El repte a nivell local és que ens hem de mullar tots, respondre junts, amb paciència i comprensió", completa la visió Sònia Baró.

Tant a Cardomer com a Baró els ha sorprès que les triessin com a pregoneres, encara que la lògica d'altres pregons com el de la Festa Major de Gràcia també anava per aquest camí. El pregó de la Festa Major de la Salut, però, serà especial perquè l'acte es farà per primera vegada a la plaça de la Natura del Park Güell i perquè la mateixa festa tindrà moltes activitats presencials que no s'han aconseguit fer ni a Gràcia ni a Vallcarca. "És un lloc espectacular", diu Cardoner. Totes dues professionals, amb llarga trajectòria al CAP Larrard, tenen previst llegir un text cadascuna, Cardoner des d'una visió tant personal com professional perquè també és veïna del barri, i Baró en una línia d'homenatge a la gent gran i a l'atenció primària. "No entraré en el drama perquè ho ha estat i ens ha deixat tocats sinó des de l'acompanyament càlid que hem volgut fer en tot moment", diu Baró, que ha coordinat el delicat àmbit de les residències.

El futur, segons Baró, es mira amb esperança però també amb preocupació des del sector de l'atenció primària, que ara ha tornat a entomar la gestió precisament de les residències que va perdre fa quatre anys, però que encara té moltes incògnites a resoldre amb el nou model de gestió. "Calen recursos, i és clar que no pot ser com ha estat fi ns ara", afegeix Baró.

Cardoner, per la seva banda, veu el sector com un dels més afectats per la crisi sanitària però no només, ja que la crisi ha anat repartida per a tothom i admet que als sanitaris els ha tocat una mica "estar de moda". "Això ha de passar; estem molt agraïts pel reconeixement social, però està bé que mirem cap a altres sectors, perquè ara pringarà molt la comunitat educativa i molts sectors econòmics; ja està bé que passem de moda", conclou.