Ceràmica Roig obrirà botiga al desembre a Gràcia per arribar al centenari lluny del Poble Espanyol

Societat

Xavier Gabarró i Montserrat Zamorano, al nou local de Francisco Giner. Foto: A.B.

L'emblemàtic taller d'artesania Ceràmica Roig del Poble Espanyol, establert des de 1929 al recinte de Montjuïc i autor en part de la construcció de l'atracció turística amb elements destacats com les plaques dels carrers, els números o detalls del campanar, ha tancat portes des de fa uns dies. Però quan una porta es tanca se n'obre una altra i la tercera generació Roig ja prepara la reobertura del negoci en un local de propietat que té a Francisco Giner i que a partir del desembre començarà a funcionar com a botiga. Ceràmica Roig no aterra a Gràcia com un cos estrany: la tercera generació hi té arrels i el fundador, Josep Roig, té a Gràcia obres com la Font del Carbó.

El tancament de Ceràmica Roig al Poble Espanyol, avançat ara fa quinze dies pels redactors d'informatius de TV3 que es dediquen a memòria històrica, no ha estat total perquè encara els diumenges la família Roig obre l'històric taller artesà per als pocs passavolants que hi ha. Però aquesta setmana ja s'ha accelerat el trasllat de material al número 37 del carrer Francisco Giner, a tocar de la plaça de la Vila, i la reorganització del local passarà, segons Montserrat Zamorano, una de les portaveus de la tercera generació de la família Roig, per ubicar la part d'elaboració al fons i la botiga de cara al públic a l'entrada. "A Gràcia hi haurà elements menys turístics i més centrats en Catalunya, però els números o altres peces de ceràmica hi seguiran tenint un paper important", explica Xavier Gabarró Roig a la porta del nou local.

El local de Gràcia de Ceràmica Roig, llogat ara fa 20 anys per fer-lo servir de taller i posteriorment adquirit, ha tingut diferents etapes, també com a magatzem, però encara mai no s'havia previst com a botiga. Ara els clients que passen el diumenge pel Poble Espanyol, on només hi queden una quinzena dels tallers artesans que hi havia hagut, si entren a Ceràmica Roig, ja reben la targeta amb l'adreça nova de Gràcia amb la previsió d'obertura del desembre.