Pau Riba, Laura Llaneli i Eli Gras, primers noms d'un festival LEM de mínims

Cultura

Gràcia Territori Sonor ajorna la celebració del 25è dispositiu però proposa una edició especial amb menys espais i activitats

Pau Riba amb la seva nova formació, PLAN. Foto: Cedida

El dispositiu LEM, el festival internacional de música experimental de Gràcia i Barcelona, no podrà celebrar aquest octubre la 25a edició, tal i com va avançar l'Independent 808, però sí una edició especial, reduïda en el temps i en el número d'espais i activitats. Gràcia Territori Sonor, l'entitat impulsora d'un festival que havia aconseguit els darrers anys una considerable expansió a la ciutat, no ha volgut renunciar a una de les seves activitats estrella i presenta l'OFF LEM 2020, que se celebrarà entre el 9 i el 30 d'octubre a dos espais de Gràcia -la Sedeta i Experimentem amb l'Art- i dos de Ciutat Vella -el Centre Cívic Convent de Sant Agustí i el bar-teatre La Rubia Horiginal-. En total s'han programat deu concerts repartits en set sessions.

El cartell -que ha avançat els primers noms aquesta setmana- inclou Pau Riba, "una autèntica llegenda de la música popular a casa nostra", com asseguren des del festival. Divendres 9 d'octubre a les 22 hores a la Sedeta, Riba presentarà gairebé en primícia la seva nova formació PLAN, amb ell mateix (P) a la veu i la guitarra, el seu fill petit Llull (L) a la bateria, Anna Tobias (A) al baix i les veus, i Noè Escolà (N) als teclats, la flauta travessera i el saxo tenor. Però seran dos vells amics del festival els encarregats d'inaugurar l'OFF LEM una hora abans: Anna Pantinat i Víctor Bonetarbolí.

I també a la Sedeta, divendres 30 d'octubre actuarà una de les artistes més influents de l'underground barceloní de les darreres dècades, la gracienca Eli Gras, "una especialista en ferreteria conceptual", en paraules seves. Amiga històrica de GTS, a l'OFF LEM oferirà un concert d'improvisació sonora amb elements i enginys construïts per ella mateixa. La nit clourà amb l'actuació de l'andalús Rafael Flores (22h), referent de la música industrial a tot l'Estat. Un altre dels noms destacats del cartell de l'OFF és Laura Llaneli, l'artista resident de GTS d'enguany, una performer que explora la relació entre l'experiència sonora individual i la producció i els aparells i pràctiques emprades en les arts visuals contemporànies; al Convent de Sant Agustí divendres 23 a les 20 h. La segona part (21h) serà el torn de Tiger Menja Zebra, una de les propostes sonores actuals més contundents.

Totes les actuacions tindran un aforament limitat i caldrà fer reserva prèvia al correu electrònic entrades@gracia-territori.com.

Clara Lai i Joan Moll, encontre en l'Espai-Temps

Experimentem amb l'ART acollirà els tres Encontres en l'Espai-Temps de l'OFF LEM 2020. Un dels més destacats serà el que unirà Clara Lai (piano) i Joan Moll (bateria), dos exponents de la nova escena de la lliure improvisació i el free jazz. 17/10 a les 20 h.