La reforma de la plaça del Poble Romaní busca endreçar usos i guanyar verd i accessibilitat

Societat

Les obres, el 2021, es limitaran si hi ha Festa Major i no es preveu el bust del cantant Moncho per l'absència d'una petició formal

La reforma de la plaça del Poble Romaní es fixa per al 2021. Foto: cedida

L'abril de 2017, quan es va engegar el procés participatiu per definir la reforma de la plaça del Poble Romaní, l'ambient estava escalfat al barri. "Si hi poseu un pipican, començarà la Tercera Guerra Mundial", es va arribar a sentir a les reunions per boca de membres de la comunitat gitana. La irritació tenia raons de pes: episodis de gossos deslligats havien acabat amb infants en perill i baralles entre els adults.

Tres anys més tard, amb les aigües més calmades, la comissió de govern de l'Ajuntament va aprovar inicialment dijous passat el projecte executiu de les obres, que engegaran l'any 2021 i que obligaran a aixecar la meitat de l'actual plaça amb la redistribució de les actuals àrees de petanca i d'esbarjo per a gossos, la ubicació d'un nou espai d'estada central i una nova àrea de jocs infantils (que encara s'ha de pactar en contingut). Cada espai estarà delimitat per tanques "per minimitzar el conflicte entre els diferents usos", diu la memòria.

Després de l'estira-i-arronsa del debat i havent acceptat finalment la comunitat gitana el manteniment de l'àrea de gossos, aquesta es reubicarà més reduïda i més allunyada de la part posterior dels habitatges del carrer Puigmartí, fet que també havia comportat queixes dels veïns. L'àrea de petanques no quedarà tan encaixonada en aquest tram de mur i l'entrada a plaça des del casal d'avis estarà dominada per l'àrea de jocs infantils nova i un espai d'estada que anirà salvant els actuals desnivells encara existents.

El projecte d'obres, amb una durada de set mesos, especifica que parcialment "caldrà alliberar la plaça" si arriba la Festa Major i la feina no està acabada. L'arrencada, en tot cas, preveu retirar el mobiliari actual, enderrocar el nivell de segona grada i aixecar tot el paviment. També se substituiran cinc dels deu arbres actuals, i en lloc (només als plànols) es parla d'un "arbre representatiu" com s'apuntava en el projecte l'any 2019. Els nous exemplars  correspondran a l'arbre de l'amor.

Col·lateralment, el Districte ha explicat que el debat obert sobre la ubicació d'un bust del cantant Moncho no ha tingut continuïtat perquè ningú ha fet una petició formal a Art Públic. En aquest marc, l'Associació Joves Gitanos demanarà dilluns el rebateig de la plaça com a plaça del Poble Gitano.

L'expropiació de l'Hospital Evangèlic es tramita

Aquesta setmana també s'ha fet públic la relació de béns i drets afectats per l'expropiació de l'Hospital Evangèlic, al carrer Camèlies, que costarà uns 9 milions. L'Ajuntament i el Consorci d'Educació hi ubicaran el nou institut-escola del barri de la Salut. L'escola Teixidores, ara en mòduls al carrer Encarnació, utilitzarà una part de l'espai.