L'Ajuntament frena en sec el Pla d'Actuació per la flexibilització de la regla de despesa

La possibilitat d'ús del superàvit de les arques municipals permetrà refer objectius dels districtes que s'havien descartat

La sessió del ple de Districte del juliol passat es va celebrar en format semipresencial. Foto: A. Balanzà

La crisi sanitària que ha condicionat fins ara l'elaboració del Pla d'Actuació del Districte i el Pla d'Actuació Municipal, el full de ruta pel qual es regeixen les prioritats de govern, sovint pactades amb una part de l'oposició, segueix provocant maldecaps. Però menys des que l'Estat ha acceptat flexibilitzar la regla de despesa i l'Ajuntament podrà utilitzar una part del superàvit de les arques municipals.

És per això que el Districte ha rebut l'ordre des de Sant Jaume de frenar en sec l'elaboració de la proposta inicial del Pla d'Actuació del Districte, que en un principi, tal com va plantejar el regidor de Gràcia, Eloi Badia, abans de l'estiu, s'havia de discutir amb els grups municipals aquest setembre i tancar-la aquest octubre.

L'esclat de la crisi sanitària al març va anar seguit d'un posicionament insistent per part de Badia del replantejament d'uns 300 milions d'euros que obligarien a retocar les prioritats del PAD, amb reformes urbanístiques estrella com Pi i Margall o avinguda Vallcarca que segurament passarien al proper mandat i amb la idea que només els plans engegats. Com els equipaments de Vallcarca iniciats, tindrien cabuda en la despesa municipal del nou mandat.

En el nou moviment qui surt perjudicat és el calendari previst i el debat entre govern i oposició, que no comença ni hi ha encara data perquè ho faci, però des del Districte hi veuen el got mig ple pel nou horitzó obert. "És cert que no sabem la disponibilitat pressupostària que defineix el pla d'inversions i, en conseqüència, no podem tancar el Pla d'Actuació de Gràcia; la nostra voluntat, en tot cas, és iniciar converses amb l'oposició al més aviat possible", apunten fonts del Districte.

El Consell Ciutadà del 14-O s'ajorna i el ple es farà en solitari sense públic

La primera afectació, però, no seran les reunions entre govern i oposició que almenys a Gràcia no s'havien ni convocat, malgrat la insistència d'alguns grups, sinó la suspensió del Consell Ciutadà del 14 d'octubre, que ja havia d'avaluar una primera proposta de PAD.

També hi haurà una passa enrere en la sortida de la crisi sanitària i el ple també previst per a aquell dia es farà sense públic. Tot i que al juliol es va arribar a celebrar la sessió, així com l'audiència pública anterior, de manera semipresencial, l'anàlisi de la situació, de preocupació pels rebrots, ha acabat provocant la marxa enrere i al ple només hi entraran el president, el regidor i els portaveus dels grups.