Vallcarca acollirà l'Exploding Fest d'art i música amb el suport dels moviments socials i el Pumarejo

Societat, Cultura

El festival, que s'havia celebrat a altres espais de la ciutat com l'Hangar o la Fabra i Coats i que s'acomiada, programa actuacions d'Eddie Za!, Nico Roig o Roger Pelàez

La plaça Farigola serà l'escenari de l'Exploding Fest. Foto: À. Gutiérrez Pascual

Vallcarca ha tingut aquest retorn d'estiu una no Festa Major limitada a una exposició de cartells a la bodega La Riera i poca cosa més, malgrat que abans de l'estiu s'havien apuntat almenys dates. La compensació arriba ara, amb l'aterratge el proper 3 d'octubre de l'Exploding Fest d'art i música, que en les seves últimes edicions a altres espais de la ciutat com l'Hangar o la Fabra i Coats s'ha consolidat com a espai d'improvisació i de llibertat creativa.

Impulsat al voltant de la inquietud d'Edu Pou (Za!), l'edició del 2020 a Vallcarca significarà a més a més el retorn per un dia al barri de la gent del Pumarejo, expulsats cap a l'Hospitalet a finals de 2018 des de la sala del carrer Gomis 42 on anteriorment hi havien tingut seu els famosos estudis de gravació Aprilia i on ara s'hi enllesteix una promoció immobiliària. El festival també compta amb la col·laboració de l'Assemblea de Vallcarca o de l'Antic Forn.

L'Exploding Fest es desplegarà a la plaça de la Farigola, a tocar de Can Carol, entre les set i les deu del vespre i, de moment, aquests dies previs ha llançat un suggerent cartell amb Nico Roig, Roger Pelàez, Anna de Pentina't Lula, Adriano Galante de Seward o Núria Martínez Vernís com a noms rellevants. "L'objectiu és expulsar el mal rollo i ho aconseguirem", apunten els impulsors en el manifest de presentació del festival, sobre el qual apunten que serà l'última edició "tal com la coneixem".

Amb el permís de l'Ajuntament per davant malgrat el risc de rebrot, els promotors de l'Exploding remarquen que l'edició sisena del festival ha anat evolucionant des de la dansa i l'art a la paraula i el vídeo i que enguany la raó de Vallcarca i de fer-ho a l'aire lliure passa pel sentiment de comunitat. Òbviament, les condicions socials han obligat a limitar l'ambició d'aquesta trobada de 25 artistes en ple carrer. "Ja que comptàvem amb la gent del Pumarejo, volíem fer la tarda a la Farigola i el vespre a la seva nova seu de l'Hospitalet, però no era possible muntar un autocar fins allà", apunta Yolanda Jiménez.

A la plaça Farigola s'hi encabiran 100 persones; amb prioritat per a la gent del barri

El festival tindrà entrada per a 100 persones per ordre estricte de reserva prèvia, però els veïns de Vallcarca tindran certa prioritat "i també confiem que el fet de fer-se a l'aire lliure faci atansar la gent als voltants". En aquests últims dies, més enllà del cartell amb un retrat warholià de Fernando Simón i del coronavirus, el més suggerent són les imatges de l'Insta on es veu, per exemple, en Roger Pelàez revolcant-se pel terra amb el micro i amb una samarreta dels HHH. Tot això està molt bé, però què vol dir "última edició tal com la coneixem"? "Volem acabar l'Exploding Fest per reformular-nos cap a una altra proposta; potser un cicle...", conclou Jiménez.

L'Heliogàbal prepara els 25 anys de la sala a la Sedeta

Tampoc hi va haver Festigàbal enguany per la Festa Major de Gràcia, malgrat les negociacions del juliol, però una mena de trobada similar ja té dates, el 18 i el 25 d'octubre, als jardins de la Sedeta, per celebrar el primer quart de segle de la sala de la paret vermella del carrer Ramón y Cajal. De moment, ja corre el cartell sense noms, i naturalment el bust d'Heliogàbal cap per avall.