La 28a Mostra de Films de Dones premia el talent jove

Cultura

Tres òperes primes configuren aquest programa dedicat a la no-ficció llatinoamericana, als Girona el 2, 16 i 23 d'octubre

Fragment del film 'Caperucita roja', de Tatiana Mazú. Foto: Cedida

El documental Caperucita Roja, de la cineasta argentina Tatiana Mazú González, obrirà el proper divendres 2 d'octubre als cinemes Girona la 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. El cartell d'enguany presenta tres òperes primes de realitzadores joves que posen en forma històries en primera persona combinant el format documental amb les narratives creatives pròpies del retrat col·lectiu o altres experiments per tal d'explorar els límits del llenguatge cinematogràfic. Els films parlen de temes d'actualitat com ara el paper de les històries personals en la recuperació de la memòria històrica, l’experiència intergeneracional en la transmissió de sabers, la quotidianitat de la despoblació o la denúncia de les violències sistèmiques que han de fer front moltes de les dones que han patit violència sexual.

"Mentre fabriquem un abric vermell amb caputxa, nosaltres, dues dones separades per més de seixanta anys, discutim entre les quatre parets de l’habitació les històries i contradiccions del nostre gènere i la nostra classe. A fora, una nova generació feminista pren els carrers", explica Tatiana Mazú sobre la seva proposta.

Després de Caperucita roja serà el torn divendres 16 d'octubre de Verónica Haro i el seu Cuando ellos se fueron, on explica la història del petit poble de Plazuela, a l'Equador, habitat ara només per dones grans. I tancarà la Mostra Visión noctura, de la xilena Carolina Moscoso. "Filmar allò quotidià sempre ha estat una manera de relacionar-me amb el món. Una nit em van violar i tot va canviar, però vaig seguir enregistrant. Quan reviso aquelles imatges sorgeix un diàleg entre la llum i la foscor, alhora que roman l’estranyesa davant del món”, explica la directora.